Καλούνται για κατάθεση

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καταθέσεις καλούν οι Ελληνες εισαγγελείς πρόσωπα – κλειδιά που διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στη σύμβαση για τα υποβρύχια, που διερευνάται συντονισμένα από την ελληνική και τη γερμανική Δικαιοσύνη αλλά και το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές 15νθήμερο, οι δύο εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση των υποβρυχίων, αναμένεται να αποστείλουν κλήσεις για κατάθεση σε μάρτυρες που θεωρούν κρίσιμους για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρώτος που θα κληθεί σε κατάθεση είναι ο Μ.Μ., της εταιρείας – κλειδί ΜΙΕ Ελλάς ΕΠΕ. Ο εν λόγω ζει και δραστηριοποιείται στο Λονδίνο και οι δικαστικές αρχές μελετούν τρόπους για την εξέτασή του σε περίπτωση που αρνηθεί να προσέλθει στην Αθήνα. Στους κρίσιμους και σημαντικούς μάρτυρες, περιλαμβάνουν οι Ελληνες εισαγγελείς και τους Α.Χ. και Α.Π., οι οποίοι υπήρξαν για μεγάλο διάστημα στενοί συνεργάτες του Μ.Μ. Ο ένας μάλιστα από αυτούς, ο Α.Π., μετείχε, όπως έχει προκύψει από τις μέχρι τώρα έρευνες, στην ομάδα (ονομαζόταν «Ομάδα Α») που είχε αναλάβει τις προπαρασκευαστικές κινήσεις για να κλείσει η συμφωνία για τα υποβρύχια και άλλες σημαντικές διευθετήσεις για την αγορά τους. Στον κατάλογο των σημαντικών μαρτύρων, οι Ελληνες εισαγγελείς θα περιλαμβάνουν και τη Μ.Μ., που διετέλεσε κατά καιρούς σύμβουλος σε εξοπλιστικά προγράμματα στη Γερμανία και προσέφερε αντίστοιχες υπηρεσίες και για τα υποβρύχια. H ίδια ανέθεσε σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Αθήνας την εκπροσώπησή της και τη διενέργεια των απαραίτητων νομικών κινήσεων.

Κι ενώ οι Ελληνες εισαγγελείς περνούν πλέον στο στάδιο της εξέτασης προσώπων, η γερμανική Δικαιοσύνη τους απέστειλε φάκελο με καταθέσεις, κινήσεις λογαριασμών και άλλα στοιχεία. Από το σύνολο των στοιχείων αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένας λογαριασμός που εντοπίστηκε σε τράπεζα στο Εσεν της Γερμανίας. Ο λογαριασμός αυτός ελέγχεται για διακίνηση μαύρου χρήματος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόσφατη, έκτη κατά σειρά, κατάθεση που έχει δώσει στην Εισαγγελία του Μονάχου ο άλλοτε πανίσχυρος αντιπρόεδρος της ΗDW, Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν. Η κατάθεση αυτή περιλαμβάνεται στον φάκελο που απέστειλε η Εισαγγελία του Μονάχου στους Ελληνες εισαγγελείς. Πάντως, οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές που βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους ομολόγους τους στο Μόναχο, καθώς η όλη έρευνα διενεργείται υπό την «εποπτεία» της Eurojust, δηλώνουν πως όσα στοιχεία περιείχε ο φάκελος που τους απεστάλη, ήταν σε αυτούς ήδη γνωστά κατά την πρόσφατη συνάντησή τους με τους Γερμανούς εισαγγελείς στη Χάγη. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας εισαγγελέας στη Eurojust προετοιμάζει νέα συνάντηση στη Χάγη, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος Μαρτίου.

Παράλληλα, όμως, με τις δικαστικές αρχές, σε προχωρημένη έρευνα για τα υποβρύχια βρίσκεται το ΣΔΟΕ, το οποίο αναμένεται το αργότερο ώς το Πάσχα να έχει ολοκληρώσει τη σύνταξη πορίσματος, που «καίει» κρατικούς αξιωματούχους αλλά και πολιτικά πρόσωπα. Σε επιβεβαίωση πρόσφατων αποκαλύψεων της «Κ» για ευθύνες σε τρεις πρώην υπουργούς Εθνικής Αμυνας, πηγές από το ΣΔΟΕ ανέφεραν πως το πόρισμα, που θα είναι πολυσέλιδο και αποκαλυπτικό, πράγματι θα καταλογίζει ευθύνες σε πολιτικούς. Τη βεβαιότητα, μάλιστα, ότι «η υπόθεση για τα υποβρύχια θα φθάσει στη Βουλή» εξέφραζε, με δήλωσή του στην «Κ», υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή