Αποφεύγουν και να συνομιλούν

Αποφεύγουν και να συνομιλούν

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν δεν αλλάξει άμεσα ο τρόπος συντονισμού της κυβέρνησης, μην εκπλαγείτε αν πολύ συντομα περιέλθουμε στην κατάσταση διάλυσης που οδηγήθηκε η Ν. Δ. στη δεύτερη θητεία της». Η εκμυστήρευση κορυφαίου υπουργού περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την εικόνα αποσύνθεσης που εκπέμπει πλέον η κυβέρνηση. Αποσύνθεση που επιβεβαίωσε όχι μόνον το πρωτοφανές έλλειμμα ενημέρωσης και συνεννόησης των υπουργών για μείζονος σημασίας επιλογές (όπως η εκχώρηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ), αλλά ακόμη χειρότερα την απουσία έστω και μιας ολιγομελούς ομάδας συνεργατών του πρωθυπουργού, που θα αναλάμβανε την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση μιας απρόβλεπτης κρίσης, σαν και αυτές που έχουν στις τάξεις τους ακόμη και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ως εκ τούτου, δεν επήλθε τυχαία ο σπασμωδικός τρόπος με τον οποίο το Μαξίμου προσπαθεί τις τελευταίες μέρες να «καλύψει» το πρόβλημα διακυβέρνησης είτε με λεονταρισμούς στην τρόικα είτε με παρωχημένα επικοινωνιακά τρυκ του τύπου «δεν πουλάμε σπιθαμή ελληνικής γης». Ουδείς ωστόσο στην κυβέρνηση δικαιούται να δηλώνει έκπληκτος από τις τελευταίες εξελίξεις. Και τούτο διότι το πρόβλημα επικοινωνίας και συντονισμού το είχε εμμέσως παραδεχθεί ήδη από το φθινόπωρο ο ίδιος ο πρωθυπουργός συστήνοντας την περιβόητη επιτροπή στρατηγικού σχεδιασμού υπό τον κ. Γ. Ραγκούση. Η εν λόγω επιτροπή, ωστόσο, όπως επιβεβαιώνεται πλέον, όχι μόνον έχει πάψει να συνεδριάζει εδώ και μήνες, αλλά κάποια από τα μέλη της αποφεύγουν ακόμη και να συνομιλούν μεταξύ τους! Με αποτέλεσμα, κάθε υπουργός να έχει κατ’ ουσίαν αναλάβει τον δικό του επικοινωνιακό σχεδιασμό, που συχνότατα «περιλαμβάνει» και την κατάδειξη ατυχών χειρισμών συναδέλφων του για ευνόητους λόγους. Σημειωτέον δε, πως ό, τι στρεβλό συνέβαινε επί της εποχής που ο κ. Χάρης Παμπούκης είχε υποτίθεται τον συντονιστικό ρόλο της κυβέρνησης, το ίδιο συνεχίστηκε και επί του κ. Γιάννη Ραγκούση. Με άλλα λόγια, υπουργοί που είχαν απευθείας πρόσβαση στον πρωθυπουργό απέφευγαν ακόμη και να ενημερώσουν τους «κυβερνητικούς συντονιστές» για τις επιλογές τους, με συνέπεια αυτοί να τις πληροφορούνται συχνά από τα ΜΜΕ!

Η κατάργηση του τελευταίου «διαχειριστικού» οργάνου επήλθε ουσιαστικά τον Νοέμβριο, όταν ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σταμάτησε να συμμετέχει στις συνεδριάσεις λόγω της διαφωνίας που λέγεται ότι εξέφρασε ο κ. Ραγκούσης στην επιλογή της περαίωσης. Ο υπουργός Εσωτερικών φέρεται να διεμήνυσε εγκαίρως στον πρωθυπουργό το πρόβλημα. Ο κ. Παπανδρέου ωστόσο ουδέν έπραξε για να αποκαταστήσει το «στρατηγικό» κέντρο που ο ίδιος συγκρότησε, ενώ με ανάλογο τρόπο υποβάθμισε και την ανησυχία που του εξέφραζαν εσχάτως άλλοι συνεργάτες του για το σοβαρό επικοινωνιακό πρόβλημα της κυβέρνησης, επισημαίνοντάς του ότι ελλείψει ενημέρωσης ακόμη και ο κ. Γ. Πεταλωτής συχνότατα πληροφορείται από δημοσιογράφους τις εξελίξεις! Με άλλα λόγια, το επικοινωνιακό αλαλούμ των τελευταίων ημερών -δεδομένης της απουσίας οποιουδήποτε συντονιστικού κέντρου- ήταν σχεδόν αναπόφευκτο και αρκούσε, όπως απεδείχθη, μια τυχαία αναφορά της τρόικας για να εκτεθεί σε δημόσια θέα η άγνοια σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου.

Τα αλλεπάλληλα κρούσματα ασυνεννοησίας που ακολούθησαν (παρ’ ολίγον αποπομπή Ντόλιου, υπαναχώρηση Σαχινίδη για τα κλειστά επαγγέλματα κ. λπ.) ήταν πλέον αδύνατο να τα αντιμετωπίσει η «πυροσβέστης» γενική γραμματέας του πρωθυπουργού κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη, ενώ σημειωτέον πως και σε εκείνη πλέον αποδίδεται ότι θα όφειλε εκ της θέσεώς της να προλαμβάνει και όχι να «συντονίζει» εκ των υστέρων τις κυβερνητικές παλινωδίες. Μπορεί ωστόσο να ηχεί τραγελαφικό, αλλά τυπικώς τουλάχιστον είναι άδικο να καταλογίζεται οποιαδήποτε ευθύνη στην κ. Βάρτζελη, καθώς δεν έχουν ακόμη συγκεκριμενοποιηθεί επισήμως τα καθήκοντά της. Το σχετικό ΦΕΚ εκκρεμεί από τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου, δείγμα και αυτό του τρόπου που «λειτουργεί» ακόμη και το πρωθυπουργικό γραφείο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή