Θα υλοποιηθούν οι ΧΥΤΥ σε Κερατέα, Φυλή, Γραμματικό

Θα υλοποιηθούν οι ΧΥΤΥ σε Κερατέα, Φυλή, Γραμματικό

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εργοστάσια επεξεργασίας σκουπιδιών στην Αττική θα γίνουν -όπως όλα δείχνουν- πραγματικότητα, καθώς ήδη τα τεύχη δημοπράτησης των σχετικών έργων ολοκληρώνονται και προσεχώς θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε και χθες την πρόθεσή της να προχωρήσει άμεσα ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική και επικαιροποίησε το χρονοδιάγραμμα για τους ΧΥΤΥ (Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), αλλά και των εργοστασίων επεξεργασίας που θα κατασκευαστούν σε Φυλή (2), Κερατέα και Γραμματικό. Ειδικότερα, οι εξελίξεις με τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις στην Κερατέα συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την Παρακολούθηση Εφαρμογής του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλου, και με τη συμμετοχή υπουργών και εκπροσώπων πέντε υπουργείων (Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Περιφερειακής Ανάπτυξης-Ανταγωνιστικότητας και Προστασίας του Πολίτη). Η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει πόρους 50-60 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του ΧΥΤΥ και της μονάδας επεξεργασίας στην Κερατέα και επισημαίνει ότι αν δεν υλοποιηθεί το έργο, θα υπάρξουν βαριά πρόστιμα. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγούνται όλα τα απορρίμματα της Αττικής στην Κερατέα και επιχειρούν να διαψεύσουν εκείνους που ισχυρίζονται ότι στην περιοχή θα κατασκευαστεί μόνο ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), μέθοδος που στην Ε.Ε. θεωρείται σχεδόν παρωχημένη.

«Για να προχωρήσει το σύνολο των έργων του περιφερειακού σχεδιασμού της Αττικής και να δρομολογηθούν οι περιβαλλοντικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι. Δεν μπορεί να ψάχνουμε με μεγεθυντικό φακό πρωτοβουλίες ανάπτυξης στη χώρα, να υπάρχουν επενδύσεις που να δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να κάνουμε πόλεμο για να μην υλοποιηθούν», επισημαίνει στην «Κ» η υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδ. Τζάκρη, η οποία συμμετείχε στη διυπουργική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή