Αλλάζουν περιφέρειες

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση λειτουργεί για το ελληνικό σύστημα σαν πέτρα που πέφτει στη μέση μιας λίμνης. Τα ομόκεντρα κύματα που δημιουργεί η πτώση της πέτρας φθάνουν ώς τις όχθες της λίμνης, επηρεάζοντάς την στο σύνολό της. Κάπως έτσι η κρίση, εκτός από τις κοινωνικές και οικονομικές δομές τις οποίες έχει σίγουρα αλλοιώσει, αγγίζει και τους πολιτικούς που αρχίζουν να αισθάνονται ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα είναι δυσκολότερες από ποτέ. Πολλοί από τους παλαιότερους ετοιμάζονται ακόμη και να μετακινηθούν ή και να αποσυρθούν από τον πολιτικό στίβο. Ωστόσο, η μεγαλύτερη συζήτηση για τη μετακίνηση σε εκλογικές περιφέρειες αφορά τους στενούς συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου, που είτε βρέθηκαν στην κυβέρνηση είτε σε όργανα του κόμματος. Ιδιαιτέρως γι’ αυτούς οι συζητήσεις για την εκλογική κάθοδό τους βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο σημείο. Για καθέναν από τους υπουργούς οι οποίοι συνιστούν το στενό περιβάλλον του κ. Παπανδρέου υπάρχει από τους παλαιότερους συναδέλφους τους η κατηγορία ότι δεν έχουν εκτεθεί στη «λαϊκή ετυμηγορία». Οι περισσότεροι φυσικά απορρίπτουν την κατηγορία του «μη αιρετού» και επιθυμούν να αποδείξουν στους επικριτές τους ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν σε εκλογές. Με δεδομένο μάλιστα ότι τις τελευταίες εβδομάδες η «εκλογολογία» έχει επανέλθει, ίσως χρειαστεί να το αποδείξουν προτού συμπληρωθεί η τετραετία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ι. Ραγκούσης ενδιαφέρεται να διεκδικήσει έδρα στη Β΄ Αθηνών. Αν και η οικογένειά του κατοικεί ακόμη και σήμερα μόνιμα στην Πάρο, ο κ. Ραγκούσης προτιμά την έκθεση σε μια μεγάλη περιφέρεια στην οποία αναδεικνύονται και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη. Ωστόσο, ο υπ. Εσωτερικών θα πρέπει να «παλέψει» πολύ για την πρωτιά σε μια περιφέρεια όπου στις προηγούμενες εκλογές τους περισσότερους σταυρούς συγκέντρωσε ο κ. Α. Λοβέρδος, ενώ οι κ. κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Λούκα Κατσέλη εξελέγησαν με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται να προτιμά την Α΄ Αθηνών από την ιδιαίτερη πατρίδα του. Δεν αποκλείει την Κοζάνη, ωστόσο και η περίπτωση του υπουργού Οικονομικών αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες. Δεν είναι διόλου δεδομένο ότι οι ανταγωνιστές του στην Α΄ Αθηνών αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο καθόδου του με θετικό μάτι. Τις πρώτες θέσεις στις προηγούμενες εκλογές είχαν καταλάβει οι κ. κ. Κ. Σκανδαλίδης, Αννα Διαμαντοπούλου και Χρ. Παπουτσής.

Τη Β΄ Αθηνών φαίνεται ότι προτιμά η κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Η υπουργός Περιβάλλοντος έχει διαμορφώσει από την αρχή ένα «φιλολαϊκό» προφίλ, παρότι ώς τώρα δεν έχει επιβεβαιώσει δημοσίως ότι ενδιαφέρεται να κατέλθει ως υποψήφια σε εκλογές. Σε κάποια περιφέρεια του Λεκανοπεδίου θα τοποθετηθεί και ο κ. Π. Γερουλάνος. Αίνιγμα αποτελεί η περίπτωση του κ. Δ. Δρούτσα, ο οποίος έχει πολύ χαμηλά ποσοστά αναγνωρισιμότητας. Δεν αποκλείεται το Επικρατείας. Για το ίδιο ψηφοδέλτιο συζητείται και το όνομα του κ. Δ. Ρέππα, με κύριο επιχείρημα ότι οι συμμετέχοντες στο Επικρατείας δεν έχουν περιορισμούς για παρουσία στα ΜΜΕ και ο υπουργός Υποδομών είναι ένα στέλεχος που ξέρει να κινείται στο συγκεκριμένο πεδίο.

Ο κ. Χ. Παμπούκης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα είναι στην πολιτική για όσο καιρό είναι χρήσιμος, πέρυσι έκανε κάποιες επισκέψεις στον τόπο καταγωγής του, την Αχαΐα. Ωστόσο, έκτοτε δεν έχει κινηθεί ιδιαιτέρως και απλά αναμένει την τελική απόφαση του κ. Παπανδρέου. Εξ αυτών που καταλάμβαναν θέσεις στο Επικρατείας το 2009, αρκετά σενάρια ακούγονται για τον πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ κ. Η. Μόσιαλο. Αν και συζητείται η κάθοδός του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Τρίκαλα, δεν αποκλείεται και η ένταξή του σε ψηφοδέλτιο του λεκανοπεδίου. Παράλληλα, πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν υπαινιγμοί περί μη συνέχισης της πολιτικής καριέρας τους, όπως ο κ. Θ. Πάγκαλος, θα διεκδικήσουν την ψήφο και στις ερχόμενες εκλογές. Πηγές προσκείμενες στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης διέψευδαν ότι τίθεται έστω και κατ’ ελάχιστον θέμα ο κ. Πάγκαλος να μην κατέλθει στο υπόλοιπο Αττικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή