Νέα διλήμματα για τον ανασχηματισμό

Νέα διλήμματα για τον ανασχηματισμό

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απομακρυσμένο, αλλά όχι απίθανο, θεωρείται από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ του ΠΑΣΟΚ το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, παρά την πολιτική «ανάσα» που έδωσαν στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρκετά κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως το κεφάλαιο του ανασχηματισμού έκλεισε οριστικά επί του παρόντος, μετά την τοποθέτηση του κ. Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Κυριακής όπου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν εξετάζει σενάρια αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα ή πρόωρων εκλογών.

Ομως, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν πως για τον πρωθυπουργό το θέμα παραμένει ανοικτό. Οπως λέγεται, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να εξετάζει αλλαγές, αλλά αποφεύγει να τις συζητήσει ακόμη και με στελέχη της εμπιστοσύνης του, προκειμένου να αποφύγει την «τραυματική» εμπειρία του περασμένου καλοκαιριού, όταν ο ανασχηματισμός του Σεπτεμβρίου προεξοφλήθηκε ένα μήνα νωρίτερα, λόγω των επαφών που είχε με τους κ. Γερουλάνο, Παμπούκη και Ραγκούση στην Πάρο.

Καμένο χαρτί

Οι θιασώτες της άποψης ότι το σενάριο του ανασχηματισμού έχει «καεί» επικαλούνται πέραν της δημόσιας τοποθέτησης του πρωθυπουργού δύο ακόμη επιχειρήματα. Πρώτον, πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει εκπέμψει μηνύματα ότι ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών. Σχετικά αναφέρονται στην τοποθέτηση του κ. Γ. Καπελέρη ως γενικού γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στο γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου προωθεί την ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, καθώς και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που θα πρέπει να παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες μέχρι το τέλος του μήνα.

Επίσης, ως προάγγελος μη πραγματοποίησης αλλαγών στην κυβέρνηση θεωρείται η συνεχής αναταραχή στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Οπως λέγεται, αρκετά μέλη της Κ. Ο. συγκρατούνται με την ελπίδα της αξιοποίησης σε έναν μελλοντικό ανασχηματισμό και η κατάσταση στη Βουλή μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη εάν το «φρένο» αυτό καταργηθεί με την προώθηση αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα που θα δημιουργήσουν μια νέα στρατιά απογοητευμένων βουλευτών.

Ομως, όπως προαναφέρθηκε, το κεφάλαιο του ανασχηματισμού κατά πληροφορίες δεν έχει κλείσει οριστικά για τον πρωθυπουργό. Βασικό επιχείρημα όσων δεν τον αποκλείουν είναι πως ο κ. Παπανδρέου είναι υποχρεωμένος να διορθώσει τις αρρυθμίες που έχουν διαπιστωθεί στο κυβερνητικό σχήμα για να ανακόψει τη συνεχιζόμενη φθορά του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, αλλά και για να διαμορφώσει μια αποτελεσματικότερη ομάδα κρούσης, καθώς μετά τις αποφάσεις της Συνόδου της Ε. Ε. οι ελέγχοι και οι απαιτήσεις της τρόικας το επόμενο δωδεκάμηνο θα είναι αυστηρότεροι από ποτέ.

Αμετακίνητοι

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως ο πρωθυπουργός δύσκολα θα επιχειρήσει κάποια «μεγάλη» κίνηση – παραδείγματος χάριν, το άνοιγμα σε άλλους πολιτικούς χώρους, όπως η Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη ή σε έμπειρα πρόσωπα με αποδεδειγμένες διαχειριστικές δυνατότητες, όπως οι κ. Αλέκος Παπαδόπουλος και Γιάννος Παπαντωνίου. Οπως αναφέρουν, το πιθανότερο είναι ενδεχόμενες αλλαγές να έχουν διορθωτικό χαρακτήρα.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Παπανδρέου όντως καταλήξει στη λύση του ανασχηματισμού το πιθανότερο είναι να παραμείνουν στη θέση τους οι περισσότεροι εξ όσων εισήλθαν στην κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο ή τότε μετακινήθηκαν σε νέο υπουργείο. Δηλαδή, οι κ. Χ. Παμπούκης, Ανδρ. Λοβέρδος, Χρ. Παπουτσής, Κ. Σκανδαλίδης, Γ. Διαμαντίδης. Παράλληλα, στους υπουργούς που θεωρείται πολύ δύσκολο να μετακινηθούν περιλαμβάνονται οι κ. Δ. Δρούτσας, Π. Γερουλάνος και Χ. Καστανίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή