Αιχμή του δόρατος οι αποκρατικοποιήσεις

Αιχμή του δόρατος οι αποκρατικοποιήσεις

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστατη προσπάθεια να αποδείξει η κυβέρνηση ότι έχει πλάνο για να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, ήταν οι ανακοινώσεις της Παρασκευής αναφορικά με τον σχεδιασμό των μέτρων που θα ληφθούν έως το 2015, αλλά και των αποκρατικοποιήσεων που θα γίνουν έως τότε.

Τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επισκίασαν τον όποιο θετικό αντίκτυπο θα μπορούσαν να έχουν στις αγορές οι παραπάνω ανακοινώσεις, αν και το γεγονός ότι δεν υπήρξαν λεπτομέρειες για το πώς θα προέλθουν τα 26 δισ. ευρώ δεν καθησύχασε τις αγορές (περισσότερο ρεπορτάζ για τα μέτρα στην Οικονομική «Κ», σελ. 2).

«Υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία, όπως η πώληση του ΟΠΑΠ, αλλά για το μεγαλύτερο κομμάτι του προγράμματος δεν έχουμε ακόμα συγκεκριμένες παρεμβάσεις» αναφέρει αναλυτής μεγάλου επενδυτικού οίκου στην «Κ». Από την άλλη πλευρά, στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι το πρώτο βήμα έγινε και τώρα βρισκόμαστε στη φάση της εξειδίκευσης, ώστε μέχρι τα μέσα Μαΐου να οριστικοποιηθούν όλα και να συμφωνηθούν τόσο στο εσωτερικό, όσο και με την τρόικα.

Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε να «ακουμπήσει» τις εισηγμένες ΔΕΚΟ, γνωρίζοντας ότι οι αντιδράσεις θα είναι έντονες. Με την τρόικα, όμως, να πιέζει για την άμεση έλευση εσόδων, άλλη λύση δεν υπήρχε. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τα 50 δισ. ευρώ έως το 2015 θα προέλθει άλλωστε από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας (30-35 δισ. ευρώ).

Ωστόσο, τα κεφάλαια αυτά θα αργήσουν να έρθουν, αφού απαιτείται η καταγραφή, ομαδοποίηση και μετά η προώθηση των χαρτοφυλακίων ακινήτων στους επενδυτές (οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι σύμβουλοι για το Ελληνικό). Ετσι, η πώληση ποσοστού του ΟΤΕ φέτος, η περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, η πλήρης πώληση του ΟΠΑΠ και η πώληση της ΔΕΠΑ κρίθηκαν ως προαπαιτούμενα για να αρχίσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Με τη διάθεση ποσοστού έως 10% του ΟΤΕ, το Δημόσιο θα έχει στην κατοχή του το 6% του Οργανισμού και θα υπάρχει και άλλο ένα 4% στο ΙΚΑ. Από την άλλη πλευρά, η Deutsche Telekom από τη στιγμή που θα αποκτήσει το επιπλέον 10%, θα έχει υπό τον έλεγχό της το 40% του ΟΤΕ και θα είναι πλέον το απόλυτο «αφεντικό». Το κράτος θα συνεχίσει από την πλευρά του να ασκεί «βέτο» σε συγκεκριμένα πλέον ζητήματα που θα αφορούν θέματα εθνικής ασφάλειας και όχι σε οποιαδήποτε απόφαση. Υπολογίζεται, ότι από την πώληση του ΟΤΕ θα εισπραχθούν περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Για τη ΔΕΗ προβλέπεται η μετοχοποίηση του 17% της επιχείρησης το 2012, με το κράτος να διατηρεί τον δημόσιο έλεγχο και το μάνατζμεντ και να ρίχνει το ποσοστό του στο 34%. Η μη αναζήτηση επενδυτή αναδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν θέλησε να «ρίξει λάδι στη φωτιά» στην «κόντρα» που όπως φαίνεται θα ξεκινήσει με τους εργαζόμενους.

Η πλήρης πώληση του ΟΠΑΠ αποτελεί ίσως το «βαρύ χαρτί» των προχθεσινών ανακοινώσεων. Το Δημόσιο κατέχει στον Οργανισμό το 34% και εάν πωλούνταν οι μετοχές αυτές την Παρασκευή, το κράτος θα εισέπραττε κάτι παραπάνω από 1,6 δισ. ευρώ (βάσει του κλεισίματος της μετοχής). Ωστόσο, η πλήρης απεμπλοκή του Δημοσίου από τον ΟΠΑΠ ίσως «λύσει» και προβλήματα με την Ε.Ε., που φαίνεται να εγείρει ζητήματα στο ενδεχόμενο να αναλάβει ο ΟΠΑΠ τα «φρουτάκια». Πάντως, πριν πωληθεί ο Οργανισμός, η κυβέρνηση θα ανανεώσει τις άδειες που έχει για τα παιχνίδια που διαχειρίζεται, ώστε να αυξήσει την αξία του, ενώ θα γίνει και μετοχοποίηση των κρατικών λαχείων.

Ανάλογες κινήσεις για την αύξηση της αξίας των επιχειρήσεων του Δημοσίου, θα γίνουν και για τις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και τις κρατικές τράπεζες. Αναφορικά με τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ οι ανακοινώσεις της Παρασκευής δεν περιείχαν λεπτομέρειες ούτε ως προς το πότε θα γίνουν, ούτε με ποιο τρόπο. Αυτό αναδεικνύει τις διαφορές που φαίνεται να υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το εάν θα πρέπει να δοθεί το μάνατζμεντ των επιχειρήσεων ή όχι με την ταυτόχρονη πώληση ποσοστών που έχει το Δημόσιο.

Το εμπορικό κομμάτι που θα προκύψει από τη διάσπαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα πωληθεί το 2012 (μέσα στην εβδομάδα ίσως ανακοινωθούν οι σύμβουλοι), ενώ το 2013 θα μειωθεί και το ποσοστό του κράτους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (σήμερα είναι στο 34%). Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης της Αγροτικής Τράπεζας θα πωληθεί μέρος του ποσοστού που έχει το κράτος, χωρίς να χαθεί η πλειοψηφία (δηλαδή περίπου ένα 26%).

Το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει να κάνει κυρίως με συμβάσεις παραχώρησης (αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι, Εγνατία Οδός, φάσμα συχνοτήτων), τις ανανεώσεις των υφιστάμενων αδειών (κινητής τηλεφωνίας) και την πώληση συμμετοχών του Δημοσίου σε μη εισηγμένες ΔΕΚΟ (ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ, ΕΛΤΑ, ΟΔΙΕ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ). Σημαντικό έσοδο για φέτος θα είναι και η ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης για το «Ελ. Βενιζέλος», ενώ σταδιακά θα πωληθεί και ένα ποσοστό 20% της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή