Η διαδικασία της ψήφισης στη Βουλή

Η διαδικασία της ψήφισης στη Βουλή

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη με τον χρόνο πρέπει να δώσουν στη Βουλή προκειμένου να έχουν ψηφισθεί πριν από τις 15 Ιουλίου το Μεσοπρόθεσμο και τουλάχιστον ο πρώτος από τους εκτελεστικούς νόμους που θα το συνοδεύουν. Κατόπιν της κυβερνητικής υπαναχώρησης, το Μεσοπρόθεσμο θα έρθει μεν ως άρθρο 1, καθώς πρόκειται για τριετή προϋπολογισμό, εν τέλει όμως θα συζητηθεί κανονικά στη Βουλή και όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αρχής γενομένης από την Τετάρτη 8 Ιουνίου, όταν, μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει, ξεκινά η πρώτη ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα τεθεί προς υπερψήφιση στα τέλη του τρέχοντος μήνα και αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο περί τις 8 με 10 Ιουλίου.

Ως προς την εξειδίκευση των μέτρων, τα οποία αναγκαστικά θα πρέπει να τεθούν διά της κατάθεσης εκτελεστικών νόμων, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Είτε να ενταχθούν όλα σε έναν ενιαίο νόμο, είτε πρώτος ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να καταθέσει όσα αφορούν το υπ. Οικονομικών το συντομότερο δυνατόν και να ακολουθήσουν αργότερα οι σχετικές πρωτοβουλίες των υπολοίπων (Ρέππας, Κατσέλη, Λοβέρδος κ.λπ.). Η λύση του ενιαίου νόμου είναι βέβαια η ταχύτερη, ωστόσο προϋποθέτει την απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών και των τεχνικών επιτελείων τους. Η δεύτερη λύση δίνει τη δυνατότητα στον κ. Παπακωνσταντίνου να καταθέσει το ν/σ του το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου και οι δανειστές μας να βεβαιωθούν για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανόν ο κ. Παπακωνσταντίνου να καταθέσει τον πρώτο εκτελεστικό νόμο και πριν από την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, σε μια διαδικασία σχεδόν παράλληλη. Μπορεί όμως να οδηγήσει σε καθυστέρηση της κατάθεσης των νόμων από τους υπόλοιπους υπουργούς, εφόσον εξασφαλισθεί η συνέχεια του δανεισμού. Προφανώς όλα αυτά θα κριθούν και από την υποδοχή που θα έχουν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην Κ.Ο. και το κόμμα την ερχόμενη Τρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή