Προς παραπομπή Τσοχατζόπουλου

Προς παραπομπή Τσοχατζόπουλου

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παραπομπή του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου με κοινό πόρισμα των δύο μεγάλων κομμάτων φαίνεται να καταλήγει η προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΚΕ θα καταθέσει δικό του πόρισμα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα κάνει το ίδιο ή αν θα συνυπογράψει το κοινό πόρισμα των δύο μεγάλων κομμάτων με κάποιες προσθήκες. Ολα τα κόμματα πάντως φέρεται να συμφωνούν ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για παραπομπή του πρώην υπουργού με βάση τα δύο αδικήματα που αναφέρονται στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, δηλαδή τη δωροδοκία και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σε περίπτωση που το πόρισμα θα τάσσεται υπέρ της παραπομπής, η υπόθεση θα έρθει στην Ολομέλεια, και αν αυτή υιοθετήσει το πόρισμα και ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του κ. Τσοχατζόπουλου, τότε το πόρισμα θα προωθηθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο, όπως και στην υπόθεση του Βατοπεδίου, ώστε να αποφανθεί αν θα γίνει ειδικό δικαστήριο.

Σύμφωνα με βουλευτές που συμμετέχουν στην προκαταρκτική επιτροπή, με τη χθεσινή του κατάθεση ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν τους έπεισε σε δύο σημεία. Πρώτον, στην αναγκαιότητα η συγκεκριμένη προμήθεια να γίνει με τη διαδικασία επείγοντος και με απευθείας ανάθεση ένα πρόγραμμα με ορίζοντα ολοκλήρωσης πολλών χρόνων, όταν στην αγορά υπήρχαν πολύ καλές εναλλακτικές λύσεις σχεδόν άμεσης παράδοσης – ένα συμπέρασμα για το οποίο, σύμφωνα με βουλευτή της Ν.Δ., καθοριστική ήταν η συμβολή της κατάθεσης του κ. Γ. Σμπώκου. Οι βουλευτές θεωρούν ότι υπήρξε μεθόδευση για να γίνει η συγκεκριμένη επιλογή.

Δεύτερον, οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν έπεισε για τα περιουσιακά του στοιχεία. Αυτό που σημειώνουν είναι ότι δεν τους έπεισαν οι απαντήσεις που έδωσε στο ερώτημα πώς μπόρεσε να αγοράσει το ακίνητο της Διον. Αρεοπαγίτου κάτω από την αντικειμενική του αξία, το οποίο -όπως υποστηρίζουν- την εποχή εκείνη άξιζε πάνω από το τριπλάσιο του τιμήματος, οι απαντήσεις που τους έδωσε για την Torcasso και τη σχέση του με τον Νικ. Ζήγρα, αλλά και η εμπλοκή της κ. Ε. Λαμπροπούλου στην υπόθεση, η οποία -σύμφωνα με τους βουλευτές- και συνέτασσε τις φορολογικές δηλώσεις του πρώην υπουργού και ταυτόχρονα λειτουργούσε ως εκπρόσωπος των offshore Torcasso και Nobilis. Ειδικά για τις αγοραπωλησίες της Torcasso, οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι ήταν έτσι δομημένες ώστε να δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να χάνονται τα ίχνη του χρήματος, αλλά και της πραγματικής αξίας των ακινήτων.

Σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ., αν το πόρισμα της πλειοψηφίας είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο που να τους ικανοποιεί, θα το υιοθετήσουν, γιατί επί της ουσίας δεν υπάρχουν διαφωνίες. Το ΚΚΕ από την πλευρά του θα καταθέσει το δικό του πόρισμα γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει να προσθέσει στα αδικήματα και αυτό της απιστίας, αλλά και να αποδώσει πολιτικές ευθύνες σε όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ που έλαβαν τότε τις αποφάσεις.

Η συζήτηση επί του πορίσματος θα συνεχιστεί τη Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα. Σύμφωνα με πηγές της πλειοψηφίας, το πόρισμα θα τάσσεται υπέρ της παραπομπής του κ. Τσοχατζόπουλου και η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της με τελικό σταθμό το Δικαστικό Συμβούλιο, που θα αποφασίσει πρώτα για την παραγραφή και στη συνέχεια για το αν πρέπει να γίνει ειδικό δικαστήριο. Βουλευτές της Προκαταρκτικής θεωρούν ότι για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος δεν υπάρχει παραγραφή· νομικοί κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην υπουργό πάντως διέρρεαν ότι με βάση την τότε νομοθεσία το αδίκημα της δωροδοκίας ήταν ισχυρότερο, καθώς συμπεριελάμβανε και το ξέπλυμα, και ότι η παραγραφή είναι πολύ πιθανή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή