Εικόνα ερήμωσης πέριξ της πλατείας

Εικόνα ερήμωσης πέριξ της πλατείας

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενοικιαστήρια υπάρχουν και μάλιστα πολλά. Ενδιαφερόμενοι, όμως, ούτε για… δείγμα. Κάποιες εξαιρέσεις, που εμφανίζονται αραιά και πού, απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Κάπως έτσι περιγράφεται η εικόνα ερήμωσης που επικρατεί σιγά σιγά στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την πλατεία Συντάγματος, με τα καταστήματα που αδειάζουν να μην «ξαναγεμίζουν» με τίποτα. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα «ελεύθερα» φτάνουν στο 30% και παραμένουν έτσι για πάνω από ένα χρόνο.

Το -επιπλέον- αποτέλεσμα; Τα ενοίκια των εμπορικών καταστημάτων στους πέριξ δρόμους, όπως η Ερμού, η Μητροπόλεως, η Σταδίου και η Πανεπιστημίου, έχουν υποχωρήσει από 20% έως και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις.  Μόλις από τα τέλη του 2008, όταν κατέστη εμφανές ότι η κρίση βρίσκεται επί θύραις,  μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την κ. Νίκη Σύμπουρα, διευθύνουσα σύμβουλο της Proprius, τα επεισόδια και η οικονομική κρίση επηρέασαν καταλυτικά την αγορά. «Το μέγεθος της πτώσης των ενοικίων αγγίζει ακόμα και το 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά το ποσοστό της πτώσης σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από τη θέση του καταστήματος, την επιφάνειά του, αλλά και τα επιμέρους χαρακτηριστικά του», τονίζει.

Συν τοις άλλοις, τα τελευταία επεισόδια έχουν αναστείλει τα επενδυτικά σχέδια αρκετών αλυσίδων που επαναξιολογούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Ωστόσο, η κ. Σύμπουρα αισιοδοξεί ότι η αναβολή θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, καθώς η εμπορικότητα της οδού Ερμού ειδικά είναι δεδομένη.

«Το ακριβότερο τμήμα της Ερμού εντοπίζεται περίπου στη μέση της απόστασης από το Σύνταγμα έως την πλατεία Καπνικαρέας. Εκεί τα ενοίκια έχουν μειωθεί μεν έως και 20% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, ωστόσο έχουν αντέξει περισσότερο συγκριτικά με άλλα σημεία, πέριξ του Συντάγματος», τονίζει. Τα ενοίκια, πάντως, δεν ξεπερνούν τα 220 ευρώ/τ. μ., όταν στο πρόσφατο παρελθόν κινούνται με ευκολία ακόμα και πάνω από τα 300 ευρώ/τ. μ. Στα λιγότερο εμπορικά σημεία της Ερμού, οι τιμές ξεκινούν από 150 ευρώ/τ. μ. Ετσι, η ακριβότερη εμπορική οδός της χώρας και μία από τις 10 ακριβότερες παγκοσμίως, έχει πλέον υποχωρήσει πολλές θέσεις στη σχετική κατάταξη.

Εκτός αγοράς

Η εικόνα είναι σαφώς χειρότερη όσο απομακρύνεται κανείς από το Σύνταγμα, δηλαδή προς τα χαμηλότερα τμήματα της Μητροπόλεως, της Σταδίου και των υπόλοιπων δευτερευουσών οδών. Εκεί, η κρίση και οι πορείες έχουν πλήξει σαφώς περισσότερο την κατανάλωση, οδηγώντας πολλούς καταστηματάρχες εκτός αγοράς, με αποτέλεσμα τα κενά καταστήματα να έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες.

Την κρισιμότερη κατάσταση εμφανίζει η οδός Σταδίου, όπου, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Ελλάδος, το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων διαμορφώνεται σε 33,8%. Ακολουθεί η οδός Ακαδημίας, με το 24,6% των καταστημάτων να έχει κατεβάσει ρολά και η Ερμού με το 24,3%.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικά χρόνια, για να βρεθεί κατάστημα άδειο στην Ερμού, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν ο «αέρας», που προσέγγιζε αστρονομικά ποσά. Σήμερα, βέβαια, έχει εξαφανιστεί.

Βεβαίως, αν κάποιος θα ήθελε να δει το ποτήρι μισογεμάτο, θα έλεγε ότι «τώρα δημιουργούνται ευκαιρίες». Για παράδειγμα,  στο παρελθόν, πολλές αλυσίδες, τόσο εγχώριες όσο και διεθνείς, είχαν προσπαθήσει και είχαν αποτύχει να λειτουργήσουν κατάστημα στο κέντρο της πόλης, πέριξ του Συντάγματος. Αιτία; Η έλλειψη χώρων και τα αστρονομικά ποσά που ζητούνταν για την ενοικίαση ή και για την αγορά ενός καταστήματος.

Σήμερα, η εικόνα έχει αντιστραφεί. Τα κενά καταστήματα είναι αρκετά και τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει σε σαφώς πιο λογικά επίπεδα, με αποτέλεσμα ξένοι όμιλοι να επανεξετάζουν την είσοδό τους στην ελληνική αγορά, εκμεταλλευόμενοι την κρίση. Μέχρις ότου όμως σταθεροποιηθεί η οικονομία και αμβλυνθεί η κοινωνική αναταραχή, οι όμιλοι θα αναβάλουν κάθε τέτοιο σχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή