Πέντε ρόλοι σε τρεις ώρες

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πραγματικά είναι μοναδική περίπτωση ο Βενιζέλος. Μέσα σε μόλις τρεις ώρες, κατόρθωσε στη Βουλή να παίξει με επιτυχία πέντε εντελώς διαφορετικούς ρόλους. Μιλούσε στην αντιπολίτευση ως πρωθυπουργεύων, απευθυνόταν στους συναδέλφους του με τον αέρα του αντιπροέδρου, εξηγούσε στους πολίτες τα μέτρα ως απολύτως καταρτισμένος υπουργός Οικονομικών, ταυτιζόταν απολύτως με τα βάρη που νιώθουν οι απλοί βουλευτές και ενδιαμέσως διένειμε και τον λόγο σε όλους, υποκαθιστώντας επί της ουσίας τον πρόεδρο της Βουλής».

Η κριτική προέρχεται από παλαιό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και είναι απολύτως ενδεικτική του τρόπου που αντιμετωπίζεται ήδη ο κ. Βενιζέλος από ένα σημαντικό τμήμα της πράσινης Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οποιοι συνομίλησαν τις τελευταίες ημέρες με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέληξαν μάλλον στο ίδιο συμπέρασμα. Οτι ουδείς μεν αμφισβητεί τις εγνωσμένες ικανότητες του νέου πανίσχυρου ανδρός της κυβέρνησης, αλλά όλοι ανησυχούν για τον τρόπο που ο ίδιος θα τις διαχειρισθεί.

Την ίδια αγωνία δεν είναι, προφανώς, τυχαίο ότι μοιράζονται και πολλοί υπουργοί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πλέον κοινό μυστικό ότι με τον ανασχηματισμό ο κ. Γ. Παπανδρέου κατ’ ουσίαν παρέδωσε την πολιτική τύχη της κυβέρνησης -και πιθανώς του ΠΑΣΟΚ- στον μέχρι πρότινος εσωκομματικό του αντίπαλο. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τούτο συνέβη είτε τυχαία είτε και σχεδόν αναγκαστικά, ύστερα από την άρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου να αναλάβει την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής. Υπάρχουν, ωστόσο, και υπουργοί που εκτιμούν ότι η επιλογή Βενιζέλου ήταν απολύτως συνειδητή επιλογή του πρωθυπουργού. Με την έννοια ότι τυχόν επιτυχία του νέου υπουργού Οικονομικών θα επιχειρηθεί από τον κ. Παπανδρέου να πιστωθεί και στον ίδιο. Ενώ σε περίπτωση αποτυχίας του, ο πρωθυπουργός θα προβάλει το πολιτικό άλλοθι ότι μετά την άρνηση του κ. Σαμαρά να του προσφέρει την στήριξή του, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κρίση, επιδιώκοντας, έστω, την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο κόμμα του.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία ή μη του «πειράματος Βενιζέλου» δεν συναρτάται μόνον από τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, αλλά και από τη συνεργασία του με την «υπόλοιπη» κυβέρνηση. Και στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται ότι ήδη καταγράφονται οι σοβαρές επιφυλάξεις τουλάχιστον δύο υπουργών για τον τρόπο που ασκείται ο συντονισμός του κυβερνητικού σχήματος. Πληροφορίες θέλουν τους κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Χρ. Παπουτσή να μην κρύβουν την έκπληξή τους όταν την εβδομάδα που πέρασε ο υπουργός Οικονομικών λέγεται ότι τους τηλεφώνησε -ως αντιπρόεδρος- για να τους δώσει κατευθύνσεις για τα χαρτοφυλάκιά τους, χωρίς να είναι σαφές αν τούτο έγινε κατόπιν συνεννόησής του με τον κ. Παπανδρέου. Σημειωτέον δε, ότι και άλλοι υπουργοί ήδη αντιδρούν στην παράδοξη αυτή νέα λειτουργία της κυβέρνησης, προτιμώντας στις δημόσιες παρεμβάσεις τους (όπως π. χ. η κ. Αννα Διαμαντοπούλου) να εστιάζουν μόνον στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν στο πλαίσιο των τομέων ευθύνης τους. Ο δε έτερος αντιπρόεδρος κ. Θ. Πάγκαλος αποφεύγει μεν επί του παρόντος οποιαδήποτε αναφορά θα μπορούσε να εκληφθεί ως αμφισβήτηση του κ. Βενιζέλου, πλην όμως ήδη επιχειρεί να καταστήσει σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να συνεπωμισθεί το κόστος τυχόν εσφαλμένων επιλογών του ομολόγου του.

Ολα τούτα, που ευλόγως εκλαμβάνονται από τους πολίτες ως παρωχημένοι μικροκομματισμοί, μικρή σημασία έχουν, βέβαια, μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα των αριθμών. Τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, όπως όλοι στην κυβέρνηση παραδέχονται, θα γίνει ούτως ή άλλως το επόμενο «ταμείο», καθώς τότε θα καταδειχθεί αν το μεσοπρόθεσμο σχέδιο έχει τύχη βάσει και των εσόδων που προσδοκώνται από τουριστικό ρεύμα Ιουλίου και Αυγούστου. Τότε, όπως είπε και ο βουλευτής του προλόγου, θα κριθεί αν ο κ. Βενιζέλος θα αναγκαστεί να «παίξει» και πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα δράμα με συμπρωταγωνιστή τον κ. Γ. Παπανδρέου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή