Παρεμποδίστηκε το πλοίο Ταχρίρ

Παρεμποδίστηκε το πλοίο Ταχρίρ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αναλάβει εκείνη την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, χθες και πάλι ένα πλοίο της αρμάδας «Ελεύθερη Γάζα» απέπλευσε απροειδοποίητα από τον Αγ. Νικόλαο προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού που κατόρθωσε να αποτρέψει το δρομολόγιό του. Πρόκειται για το καναδέζικο πλοίο Ταχρίρ με 40 επιβάτες οι οποίοι αψήφησαν τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας που επανειλημένα τις τελευταίες ημέρες υπογραμμίζει τον κίνδυνο πρόκλησης νέας έντασης με το Ισραήλ, αν επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τη Γάζα πλοία χωρίς άδεια. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η νέα αυτή απόπειρα συνέβη μία μόλις ημέρα αφού η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αναλάβει εκείνη την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας διά της νομίμου οδού χαιρετίστηκε από τον γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, αλλά και από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου, οι κ. Αμπάς και Γ. Παπανδρέου σε τηλεφωνική συνομιλία τους συμφώνησαν απολύτως όχι μόνον για την αποστολή της βοήθειας με τον τρόπο που αντιπρότεινε η κυβέρνηση (δηλαδή μέσω λιμανιών της Αιγύπου ή του Ισραήλ), αλλά και για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών με στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στοιχείο που επίσης αποδεικνύει ότι η Αθήνα εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Παλαιστιανικής Αρχής.

Στον θετικότατο αντίκτυπο που είχε η πρωτοβουλία της Αθήνας αναφέρθηκε και ο κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, επικαλούμενος την ανακοίνωση στήριξής της από τον ΟΗΕ μετά την εποικοινωνία του με τον κ. Μπαν Κι Μουν. Ο δε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Γρ. Δελαβέκουρας υπονόησε σαφώς ότι οι διοργανωτές της κίνησης «Ελεύθερη Γάζα» προφανώς έχουν άλλα κίνητρα όταν αρνούνται να παραδώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια στο ΥΠΕΞ προκειμένου εκείνο να αναλάβει τη μεταφορά της στα παλαιστινιακά εδάφη χωρίς να υπάρξει κίνδυνος της δικής τους ζωή σε περίπτωση εμπλοκής με το Ισραήλ. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η κ. Αλ. Παπαρήγα θέλοντας να δοκιμάσει την ειλικρίνεια του πρωθυπουργού τον κάλεσε με επιστολή της να αναγνωρίσει άμεσα την Παλαιστίνη ως κράτος, όπως έχουν ήδη πράξει 110 χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή