Στο «κόκκινο» η ένταση μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ

Στο «κόκκινο» η ένταση μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οι επιθέσεις και τα επεισόδια εις βάρος κυβερνητικών βουλευτών μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν ήδη εξαιρετικά τεταμένες, μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου έγιναν όμως εκρηκτικές.

Χθες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Καρχιμάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «γκοτζαμάνηδες χωρίς τρίκυκλα», αποδίδοντάς του συμμετοχή σε όλα τα επεισόδια και αποκαλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΝ, κ. Αλ. Τσίπρα, «αρχιστράτηγο του μπάχαλου». Σε χαμηλότερους τόνους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος ζήτησε απ’ όλα τα κόμματα να καταδικάζουν με σαφήνεια τη βία και κάθε μορφή βίας, απ’ όπου κι αν προέρχεται και έκανε λόγο για αναφορές πολύ συγκεκριμένες, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διευκρινίσει ποια είναι η επίσημη τοποθέτησή του. Τη θέση του, πάντως, από την τακτική της μετωπικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ διαχώρισε ο υπουργός Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης, ο οποίος χαρακτήρισε «λάθος» τη μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας στην κριτική της κυβέρνησης ο ΣΥΝ απέδωσε στον κ. Καρχιμάκη «γκεμπελίστικες πρακτικές», ενώ τόνισε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης έχει στόχο να αποτρέψει τη συνάντηση του κόσμου με την Αριστερά, στον αγώνα για να ανατραπεί το Μεσοπρόθεσμο. Τόνισε επίσης ότι «έχει επιλέξει με σαφήνεια τον δρόμο των ειρηνικών επιλογών».

Νέο γύρο έντασης ανάμεσα στα δύο κόμματα πυροδότησε πρόσφατη ανακοίνωση της νεολαίας ΣΥΝ «περί πολέμου», στην οποία ο πρωθυπουργός αναφερόταν ως «ο αρχιστράτηγος του εχθρού» και η παρέμβαση του Απ. Κακλαμάνη στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, ο οποίος κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποκινεί επιθέσεις κατά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος σε κείμενο της νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας. Το κλίμα αγρίεψε, υποχρεώνοντας τον Π. Λαφαζάνη να δηλώσει πως «αν συνεχιστεί θα οδηγήσει σε ένα πράγμα και μόνο, στην πολιτική ανωμαλία».

Η ένταση κορυφώθηκε με την παρέμβαση του κ. Καρχιμάκη, ο οποίος απέδωσε τις επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «συνήθως γίνονται με επικεφαλής οπαδούς και στελέχη του». Ανέφερε ως παραδείγματα τις επιθέσεις κατά του κ. Α. Λοβέρδου στους Αγ. Αναργύρους, εναντίον του κ. Γ. Πεταλωτή στην Αργυρούπολη, ενώ απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ και την επίθεση εναντίον του κ. Ν. Τσώνη στη Λαμία. Κατηγόρησε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι άλλα λέει στη Βουλή -ότι καταδικάζει – και άλλη κατεύθυνση δίνει υπογείως.

Ο γραμματέας του ΣΥΝ κ. Δ. Βίτσας έκανε λόγο για σχέδιο του ΠΑΣΟΚ κατά του ΣΥΡΙΖΑ και απέκρουσε τις κατηγορίες του κ. Καρχιμάκη. Ειδικά σε ό, τι αφορά τα γεγονότα της Λαμίας, παραδέχτηκε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκεί, υποστήριξε όμως ότι «δημιουργούσαν αλυσίδα για να μη χτυπηθεί ο κ. Τσώνης». Ο κ. Βίτσας απέρριψε τις αιτιάσεις του κ. Καρχιμάκη, καταγγέλλοντας το ΠΑΣΟΚ ως αναξιόπιστο και πρόσθεσε ότι το κόμμα του «κατανοεί, δεν αποδέχεται όμως καμία μα καμία πρακτική βίας». Η σύγκρουση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν εμπόδισε να σημειωθεί χθες νέο επεισόδιο, εις βάρος της κ. Σ. Μερεντίτη.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Θ. Πάγκαλος επιτέθηκε στη Ν.Δ. καταλογίζοντάς της τη διασπορά ψευδών ειδήσεων εις βάρος του. Με αφορμή μια φήμη για αποδοκιμασία εις βάρος του στον Πειραιά, την οποία διέψευσε κατηγορηματικά, τόνισε ότι η Ν.Δ. προκρίνει την κατασκευή ανύπαρκτων ειδήσεων: «ψέμα στο ψέμα, αυτή είναι η νέα τακτική του 2ου ορόφου της Συγγρού» τόνισε ο κ. Πάγκαλος.

Στο θέμα των αποδοκιμασιών παρενέβη το ΚΚΕ, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι αξιοποιεί τις επιθέσεις κατά βουλευτών του για να στηρίξει τη βάρβαρη πολιτική του. «Οι διάφορες ομάδες, εθνικιστικές, ακροδεξιές και άλλες που εκμεταλλεύονται την αυθόρμητη αγανάκτηση, κυρίως ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., παγιδεύουν τις λαϊκές συνειδήσεις». Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ ζητεί απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν τέτοιες αθλιότητες, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή