Επαναξιολόγηση ζητεί η ΔΗΣΥ

Επαναξιολόγηση ζητεί η ΔΗΣΥ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεση επαναξιολόγηση των συντάξεων εθνικής αντίστασης ζητεί με ερώτησή της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Οπως αναφέρει, 67 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου, το ποσό που προβλέπεται για την πληρωμή των «αντιστασιακών συντάξεων» φθάνει τα 173 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι σχεδόν το ήμισυ αυτού που φιλοδοξεί να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από την αναδρομική επιβολή για το 2010 του φόρου επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες. Η καταβολή της σύνταξης, συνεχίζει στην ερώτησή της η κ. Μπακογιάννη, αφορά συνολικά 250.000 πολίτες οι οποίοι έχουν δηλωθεί ως αντιστασιακοί, ενώ ο παραλογισμός είναι ότι το 1/3 -δηλαδή περίπου 80.000 άνθρωποι- αναγνωρίστηκαν ως αντιστασιακοί στη δεύτερη φάση εφαρμογής του μέτρου, μετά την επαναφορά του από την κυβέρνηση το 1995.

Η κ. Μπακογιάννη ερωτά τον υπουργό Εργασίας γιατί δεν προχωράει άμεσα στην επανεξέταση όλων των δαπανών οι οποίες αφορούν συντάξεις που έχουν εγκριθεί με πολιτικά κριτήρια μέσα από πελατειακές διαδικασίες, χωρίς την καταβολή των ανάλογων εισφορών, πέραν του ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν υποψίες πλασματικών δικαιολογητικών, όπως ότι δίδονται συντάξεις σε ανθρώπους που γεννήθηκαν μέσα στη δεκαετία του ’30, δηλαδή δεν είχαν περάσει τα δέκα χρόνια τους στην Κατοχή. Ζητεί επίσης η κ. Μπακογιάννη κατάθεση στη Βουλή των σχετικών στοιχείων.

Εξάλλου, όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Π. Μπεγλίτη σε ερώτηση των βουλευτών της Ν. Δ. κ. κ. Μ. Τζίμα και Α. Δερμεντζόπουλου, το τελευταίο δωδεκάμηνο ξεπερνούν τα 6.22 εκατ. ευρώ τα έξοδα των πτητικών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς για την εξυπηρέτηση των μετακινήσεων κυβερνητικών στελεχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, στο διάστημα του χρόνου εκτελέστηκαν από τα VIP και όχι μόνον αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας (EMBRAER 209, GULFSTREAM, LEGACY, B-212 και SUPER PUMA) 134 αποστολές διαρκείας 864,4 ωρών πτήσης, με συνολικό κόστος 5.80 εκατ. ευρώ. Οι πτήσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων στο εξωτερικό, συνεχίζει η υπουργική απάντηση, επιβαρύνονται επιπλέον με δαπάνες αποζημιώσεων εξωτερικού των πληρωμάτων και τα τέλη προσγειώσεως – διανυκτερεύσεως. Ετσι, για τις αποζημιώσεις προσωπικού πληρώθηκαν επιπλέον 122.000 ευρώ και για τέλη προσγείωσης και εξυπηρέτησης 256.306 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή