Συγκλίσεις εν όψει αλλαγών στα Πανεπιστήμια

Συγκλίσεις εν όψει αλλαγών στα Πανεπιστήμια

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προοπτικές συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του κρίσιμου ζητήματος των αλλαγών της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης προοιωνίζεται η χθεσινή συνάντηση της αρμόδιας υπουργού κ. Αννας Διαμαντοπούλου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά. Και οι δύο πλευρές μετέδιδαν αργά χθες ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης, με τη Νέα Δημοκρατία να θέτει ως βασική προϋπόθεση γι’ αυτό να μη βιαστεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στην κατάθεση του νομοσχεδίου, αλλά να δώσει χρόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο για διαβουλεύσεις με την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις πολιτικές δυνάμεις. Παρά το γεγονός ότι συνεργάτες της κ. Διαμαντοπούλου ισχυρίζονταν πως οι αλλαγές θα πρέπει να υλοποιηθούν «ή τώρα ή ποτέ» (σ. σ. δεδομένου ότι τον Σεπτέμβριο θα «επιστρέψουν» και οι φοιτητές, διευρύνοντας ενδεχομένως το μέτωπο των διαφωνούντων), άλλες πηγές δεν απέκλειαν να δοθεί κάποιος επιπλέον χρόνος.

«Ηταν μια μακρά συζήτηση, τέθηκαν όλα τα επιμέρους σημεία που αφορούν στις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Υπάρχει σημαντικός αριθμός θεμάτων στα οποία συγκλίνουμε και εκτιμώ ότι με τη συζήτηση μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερος», ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε η κ. Διαμαντοπούλου. «Συμφωνούμε με πολλά, εικάζω ότι υπάρχουν περιθώρια…», μετέδιδαν την ίδια ώρα στελέχη της Συγγρού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κ. Διαμαντοπούλου προχώρησε σε μία πρώτη κίνηση καλής θελήσεως δηλώνοντας ανοιχτή να συζητήσει την κατάργηση του προπαρασκευαστικού έτους, προκειμένου οι υποψήφιοι φοιτητές να γνωρίζουν εξ αρχής το ακριβές αντικείμενο σπουδών τους.

Τούτο, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι υπάρχει απόλυτη προσέγγιση. Τουναντίον. Πέραν του «κατεπείγοντος», η Ν. Δ. διαφωνεί και στον τρόπο ανάδειξης της διοίκησης των πανεπιστημίων, προκρίνοντας την εκλογή του πρύτανη από το σώμα των καθηγητών και την τοποθέτηση ενός διοικητικού στελέχους σε ρόλο μάνατζερ, που θα έχει ως αντικείμενο τα διοικητικά, οργανωτικά και οικονομικά θέματα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για δομική διαφορά των δύο προτάσεων, στο συγκεκριμένο ζήτημα. Επίσης, εκ μέρους της Ν.Δ. (πλην του κ. Σαμαρά, στη συνάντηση συμμετείχαν ο τομεάρχης Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο αναπληρωτής Σπ. Ταλιαδούρος και ο διευθυντής του γραφείου του κ. Σαμαρά, καθηγητής Κ. Αρβανιτόπουλος) τέθηκε το ζήτημα των συγγραμμάτων (ζητείται να μην καταργηθούν, αλλά να προτείνεται λίστα πολλαπλών επιλογών) αλλά και της διατήρησης του θεσμού των λεκτόρων.

«Θεωρούμε ότι η κ. υπουργός θα εξετάσει και θα συνυπολογίσει όλα αυτά τα ζητήματα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι, καλή τη πίστει, τον Σεπτέμβρη θα θέσει ένα καινούργιο σχέδιο νόμου ώστε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν ενωμένοι σε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για την Παιδεία και στον χώρο των Πανεπιστημίων», δήλωσε από την πλευρά της Ν.Δ. ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή