Siemens: προκαταρκτική για τέσσερις

Siemens: προκαταρκτική για τέσσερις

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στην εκκρεμότητα και της πολύκροτης υπόθεσης Siemens επιχειρεί με μία «ισορροπημένη» και μάλλον «ανώδυνη» λύση το κυβερνητικό – κομματικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα δρομολογεί την παραπομπή σε προκαταρκτική εξέταση δύο πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, των κ. Ακη Τσοχατζόπουλου και Αναστασίου Μαντέλη και δύο πρώην υπουργών της Ν. Δ., των κ. Γιώργου Αλογοσκούφη και Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Με τη λύση 2-2 επιχειρείται να μη διαρραγούν στη λεπτή αυτή φάση ισορροπίες με την αξιωματική αντιπολίτευση. Πρόκειται -εκτός του κ. Μαρκογιαννάκη, βουλευτή σήμερα της Δημοκρατικής Συμμαχίας- για ανενεργούς πλέον πολιτικούς, εν πολλοίς «καμένα χαρτιά» για τα κόμματά τους. Με τη συλλογή, από χθες το απόγευμα, υπογραφών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση προανακριτικής για τη Siemens, μπαίνει στην τελική ευθεία η υπόθεση «κάθαρση» για το κυβερνών κόμμα που παρέτεινε, μάλιστα, τις εργασίες της Ολομέλειας προκειμένου να μην υπάρξει μομφή παραγραφής.

Υπήρξαν πολλές διεργασίες και κυβερνητικές συσκέψεις από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν κατατέθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής για την τελική επιλογή των προσώπων από τους δώδεκα συνολικά προταθέντες πρώην υπουργούς κι από τα δύο κόμματα για περαιτέρω έρευνα. Ονόματα γράφτηκαν και σβήστηκαν για να καταλήξουν στην τελική τετράδα, χωρίς και πάλι να διαφαίνεται αν θα υπάρξει ακόμη και παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο. Μόνον για τον κ. Τσοχατζόπουλο διαφαίνεται η εμπλοκή του διαμέσου της Siemens στα εξοπλιστικά προγράμματα «Patriot» και «Ερμής», ενώ για τον κ. Μαντέλη είναι δεδομένη η καταδίκη από την τακτική Δικαιοσύνη, αφού έχει ομολογήσει δωροληψία τουλάχιστον 200.000 μάρκων. Ερωτήματα, όμως, προκύπτουν για τους πρώην υπουργούς της Ν. Δ., δεδομένου ότι είναι έωλες και αδύναμες, όπως σημειώνουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι κατηγορίες που τους αποδίδονται. Στον κ. Αλογοσκούφη καταλογίζεται από το πόρισμα της πλειοψηφίας αφενός ότι δεν έλεγξε τις ρήτρες και τις τιμές στις προγραμματικές συμφωνίες 8002 του ΟΤΕ και ότι δεν διεκδίκησε τα υπερτιμήματα, απαιτώντας αποζημιώσεις από τη Siemens όταν αποκαλύφθηκε επί ημερών του το σκάνδαλο. Για τον κ. Μαρκογιαννάκη οι ευθύνες αφορούν τους χειρισμούς του για την τμηματική παραλαβή του συστήματος C-4I, χωρίς πάντως να παραπέμπεται κανείς από αυτούς που το παρήγγειλαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή