Εισαγγελικό «φίλτρο» πριν από τις παραπομπές για Siemens

Εισαγγελικό «φίλτρο» πριν από τις παραπομπές για Siemens

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον εισαγγελικό έλεγχο της βασιμότητας των κατηγοριών που θα απευθυνθούν προς τους πρώην υπουργούς – εμπλεκόμενους στην υπόθεση Siemens θα περάσει πριν συζητηθεί η πρόταση προκαταρκτικής εξέτασης του ΠΑΣΟΚ που κατατίθεται σήμερα. Το «φίλτρο» αυτό, που αποτελεί καινοτομία του νέου τροποποιημένου νόμου περί ευθύνης υπουργών, θα αποφανθεί αν τα αδικήματα που θα αποδοθούν έχουν ή μη παραγραφεί, καθώς και εάν εντάσσονται στα αδικήματα «κατά την ενάσκηση των υπουργικών καθηκόντων» ή απευθείας στην τακτική δικαιοσύνη. Θεωρείται δεδομένο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα καταθέσει ταυτόχρονα και πρόταση ανάθεσης σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο εισαγγελέων του ελέγχου των στοιχείων των κατηγοριών: αυτών της παθητικής δωροδοκίας και διακίνησης μαύρου χρήματος για τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Τσοχατζόπουλο και Α. Μαντέλη και απιστίας για τους δύο πρώην υπουργούς της Ν.Δ. κ. Γ. Αλογοσκούφη και Χ. Μαρκογιαννάκη.

Η διαδικασία του γνωμοδοτικού συμβουλίου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά και τυχόν σύστασή του θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, ενώ η γνωμοδότηση που θα εκδοθεί δεν είναι μεν δεσμευτική, πολιτικά όμως θα δεσμεύσει την πλειοψηφία στην περαιτέρω πορεία της πρότασης για προκαταρκτικό έλεγχο.

Ανήθικο πολιτικό συμψηφισμό χαρακτηρίζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Γ. Μιχελάκης αναφέρει σε δήλωσή του ότι η υπόθεση Siemens είναι ένα πράσινο σκάνδαλο και συνιστά επιλογή του ΠΑΣΟΚ να το επαναφέρει στην επικαιρότητα «την ώρα που δοκιμάζονται οι πολίτες από τα σκληρά και αδιέξοδα μέτρα της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής». Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να συμβάλλει ώστε να πάψει η απαξίωση του πολιτικού κόσμου, να αποδεχθεί την πρόταση του κ. Σαμαρά για αναδρομικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» όλων των διατελεσάντων υπουργών και υφυπουργών από το 1974. Πληροφορίες ανέφεραν ότι από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή εκφραζόταν ικανοποίηση για την κάλυψη των υπό κατηγορία πρώην υπουργών του. Παρωδία κάθαρσης για τα μάτια του κόσμου χαρακτηρίζει την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος ο κ. Δ. Παπαδημούλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας προφανή την παρασκηνιακή συνεννόηση με τη Ν.Δ. Την εις βάθος διερεύνηση του σκανδάλου χωρίς κομματικούς συμψηφισμούς και σκοπιμότητες, ζητεί η Δημ. Αριστερά, διεκδικώντας την τιμωρία κάθε υπευθύνου και αξιώνοντας την αποζημίωση του Δημοσίου.

Σφοδρή επίθεση στα «παράκεντρα της εξουσίας του ΠΑΣΟΚ» εξαπολύει με δήλωσή του ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος, σημειώνοντας ότι «έρχονται με την κατάπτυστη πρότασή τους να ολοκληρώσουν την εξαπάτηση του λαού». Υπογραμμίζει ότι η πρόταση αποτελεί μνημείο αυθαιρεσίας, σκοπιμότητας, ατιμίας, αλλά και γελοιότητας, αφού ο ίδιος δεν υπέγραψε καμία σύμβαση με τη Siemens. Κλείνει απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο γα προσωπική του ευθύνη στη συγκάλυψη του σκανδάλου.

Ως «καθαρή πολιτική στοχοποίηση και δίωξη στο πλαίσιο μιας άθλιας προσπάθειας κομματικού συμψηφισμού και αποπροσανατολισμού» χαρακτηρίζει την πρόταση ΠΑΣΟΚ ο κ. Γ. Αλογοσκούφης. Με δήλωσή του επαναλαμβάνει ότι ουδεμία πράξη μπορεί να του καταλογιστεί σε σχέση με τον ΟΤΕ, ο οποίος δεν υπάγεται στην εποπτεία του υπ. Οικονομικών, ενώ υπογραμμίζει ότι ο ίδιος δεν είχε αρμοδιότητα επί των συμβάσεων του οργανισμού με τη Siemens. Μιλώντας στον Real fm ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης της Δημ. Συμμαχίας έκανε λόγο για συμψηφισμό ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., ενώ χαρακτήρισε την εξεταστική ως επιτροπή συγκάλυψης κλεφτών και απατεώνων και στοχοποίησης αθώων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή