Καθυστέρηση στο ΔΝΤ λόγω… Δήμου Λιοσίων

Καθυστέρηση στο ΔΝΤ λόγω… Δήμου Λιοσίων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα απλήρωτο χρέος του Δήμου Λιοσίων, ύψους 4 εκατ. ευρώ, αποτέλεσε την αιτία να καθυστερήσει -για λίγες ώρες- η απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την έγκριση της συμβολής του (3,3 δισ. ευρώ) στην πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα. Οταν διαπιστώθηκε, χθες το πρωί, η εκκρεμότητα του χρέους, που μπορεί να ερμηνευόταν ως «επεισόδιο πτώχευσης» -έστω και μικρής σημασίας- το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε αγώνα δρόμου ώστε να το καλύψει. Ο χρόνος που απαιτήθηκε ήταν αρκετός, ώστε να μεταθέσει την απόφαση του ΔΝΤ για χθες τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), καθώς η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου άρχισε μεν στην Ουάσιγκτον, αλλά η σειρά της ημερήσιας διάταξης άλλαξε και το θέμα της πέμπτης δόσης κατέλαβε την τελευταία θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερη έμφαση επρόκειτο να δοθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, στη μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στην ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών, στη διαχείριση του δημόσιου χρέους, αλλά και στην ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του κράτους.

Η συνεδρίαση θα ήταν η πρώτη του κορυφαίου οργάνου του Ταμείου υπό την προεδρία της νέας γενικής διευθύντριας, Κριστίν Λαγκάρντ, αν και η αρχική σκέψη ήταν να προεδρεύσει ο μέχρι πρότινος εκτελών χρέη διευθυντή, Τζον Λίπσκι.

Παρά τις δυσκολίες, ουσιαστικές αλλά και αυτές που απορρέουν από δεσμεύσεις καταστατικού χαρακτήρα του ΔΝΤ, η απόφαση αναμενόταν να είναι θετική από τη στιγμή που η Ευρωζώνη συμφώνησε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, κίνηση που το Ταμείο είχε θέσει ως προϋπόθεση για τη δική του συμβολή (η Ε.Ε. θα δώσει 8,7 δισ.).

Ο επικεφαλής του προγράμματος για την Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν, επρόκειτο να τονίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει αποφασιστικά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και η προσπάθεια έχει αποδώσει αποτελέσματα, αλλά και να επισημάνει ότι θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και συμφωνηθεί.

Επίσης, αναμενόταν να κάνει λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης του κεφαλαίου των τραπεζών και τη συνέχιση της χρηματοδότησής τους από την ΕΚΤ, υπό το πρίσμα της διαπίστωσης ότι μόνο με την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί το δημόσιο χρέος το 2012 και να μειωθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του 2020.

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, αλλά και το πρακτορείο Reuters, η συμμετοχή τραπεζών και υπόλοιπων ιδιωτικών οργανισμών θα διαμορφωθεί τελικά στο ήμισυ των αρχικών προβλέψεων και θα φτάσει τα 15 δισ. ευρώ. Το δε συνολικό πακέτο θα ανέλθει στα 110 δισ. ευρώ και θα έχει διάρκεια έως το τέλος του 2014. Από το ποσό αυτό, 30 δισ. ευρώ προβλέπεται να αντληθούν από τις αποκρατικοποιήσεις.

Τέλος, μία «απλή ιδέα», όπως τη χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους διατυπώνουν με άρθρο τους στη γερμανική έκδοση των F.T. τρεις καθηγητές. Οι Thorsten Polleit, Ulrich van Suntum και Anton Wiegers υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε μαζική αγορά ελληνικών ομολόγων και να παραιτηθεί από ένα μέρος των αξιώσεών της έναντι της Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή