Πρωτοβουλία αποκατάστασης της πλατείας Συντάγματος

Πρωτοβουλία αποκατάστασης της πλατείας Συντάγματος

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλία για τη λύση της «κατάληψης» της πλατείας Συντάγματος από τους «Αγανακτισμένους» ανέλαβε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, με τη συνεργασία του περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρού και του εμπορικού κόσμου της πόλης. «Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο θα πρέπει να αποκατασταθεί η λειτουργία της πρωτεύουσας για να αποκατασταθεί και η λειτουργία όλης της χώρας», είπε ο κ. Καμίνης στην «Κ» λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο με εκπροσώπους των εμπόρων, των ξενοδόχων και του εργατοϋπαλληλικού κέντρου σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. «Πρέπει η Αθήνα να πάψει να είναι θέατρο βίαιων επεισοδίων. Το ζήτημα της πλατείας Συντάγματος είναι ένα μόνο από τα θέματα που αναμένεται να συζητήσουμε με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου».

Οπως διευκρίνισε, πάντως, ο κεντρικός άξονας της πρωτοβουλίας είναι τα ευρύτερα προβλήματα του κέντρου και όχι αποκλειστικά το Σύνταγμα. Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι μιλώντας στην «Κ» ο κ. Καμίνης εμφανίστηκε διατεθειμένος να πάει ακόμα και ο ίδιος στην πλατεία Συντάγματος προκειμένου να συζητήσει με τους «Αγανακτισμένους» για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Χθες το πρωί, oι κ. Καμίνης και Σγουρός είχαν δώσει «ραντεβού» στην πλατεία Θεάτρου προκειμένου από κοινού να εκτιμήσουν την κατάσταση στο ιστορικό κέντρο, τις ζημιές από τα πρόσφατα επεισόδια αλλά και να συζητήσουν το θέμα της κεντρικότερης πλατείας της πρωτεύουσας.

«Συμφωνούμε ότι η κατάσταση θα πρέπει να λυθεί», είπε από την πλευρά του στην «Κ» ο κ. Σγουρός μετά τον πρωινό περίπατο με τον δήμαρχο στις πολύπαθες γειτονιές της Αθήνας. «Εκείνο που αποφασίσαμε καταρχήν είναι να συσταθεί μια επιτροπή, σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία θα κουβεντιάσει με τους ανθρώπους που έχουν εγκατασταθεί στην πλατεία Συντάγματος. Θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να φύγουν εξηγώντας τους τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης από την κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία». Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι η σημερινή κατάσταση, εκτός από την αισθητική υποβάθμιση, προκαλεί σημαντικά προβλήματα, όπως η μείωση της τουριστικής κίνησης.

Η πρωτοβουλία του δημάρχου έγινε μια ημέρα αφότου ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου απηύθυνε έκκληση στον ίδιο και στη μείζονα αντιπολίτευση να συμβάλουν στην αποκατάσταση της λειτουργίας του κέντρου. «Είναι άλλο πράγμα οι συγκεντρώσεις που είναι και οξυγόνο για τη Δημοκρατία και άλλο πράγμα τα τσαντίρια που έχουν στηθεί στην πλατεία Συντάγματος δίνοντας μία απαράδεκτη εικόνα, που πλήττει τη χώρα και οδηγεί σε μείωση του τουρισμού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου.

Παρά τη διαβεβαίωση των «Αγανακτισμένων» ότι «η επανάσταση δεν πάει διακοπές», μιλώντας στην «Κ» αρκετοί από τους διαδηλωτές παραδέχθηκαν ότι λόγω του θέρους η συμμετοχή στο «κίνημα» έχει μειωθεί αισθητά και ελάχιστοι είναι εκείνοι που μένουν στην πλατεία κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολο να κρατηθεί ο κόσμος μέσα στο κατακαλόκαιρο. Αναμένεται μάλιστα μέσα στο Σαββατοκύριακο να γίνουν συζητήσεις για το πώς θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Υπάρχει πρόταση να φύγουν οι κατασκηνωτές και να αποδεσμευτεί η πλατεία και να συνεχιστούν ξανά από τον Σεπτέμβριο. Αλλη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να φύγουν οι σκηνές και να γίνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τις Κυριακές», ανέφερε καθημερινός «θαμώνας» της πλατείας Συντάγματος. «Τα πράγματα είναι πολύ χαλαρά τώρα και δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ημέρες οι σκηνές της πλατείας να ταξιδεύουν για τα νησιά. Νομίζω ότι μια ενδεχόμενη κινητοποίηση των αρχών σε αυτό το θέμα απλώς θα συσπείρωνε τον κόσμο και θα καθυστερούσε την αποχώρησή τους», δήλωσε στην «Κ» ένας άλλος διαδηλωτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή