Σκάνδαλο Siemens… μόνο για δύο

Σκάνδαλο Siemens… μόνο για δύο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία πράξη συγκάλυψης του σκανδάλου Siemens υπέγραψαν με μια πρόταση προφανούς πολιτικής αμηχανίας 108 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραπέμποντας στην προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο που ξεκίνησε τουλάχιστον το 1997 και επεκτάθηκε ώς το 2008 μόνον τους πρώην υπουργούς της Ν. Δ. κ. Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη και μάλιστα με την βαρύτατη κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κατ’ εξακολούθηση. Στην ίδια πρόταση εξαιρούν από τη διαδικασία της προανακριτικής τους «πράσινους» πρώην υπουργούς κ. Α. Τσοχατζόπουλο και Αν. Μαντέλη, τους οποίους στέλνουν στην τακτική δικαιοσύνη, ομολογώντας ότι το μεν αδίκημα της δωροδοκίας που τους αποδίδεται έχει ήδη παραγραφεί, το δε αδίκημα της νομιμοποίησης χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες δεν ανήκει στα υπουργικά αδικήματα.

Οι δύο πρώην γαλάζιοι υπουργοί «χρεώνονται» σύμφωνα με τη πρόταση των κυβερνητικών βουλευτών με όλη την εκτιμώμενη ζημία για τις δύο μόνον υποθέσεις που κρίθηκαν ελεγκτέες από το συνολικό σκάνδαλο Siemens, δηλαδή την προγραμματική σύμβαση του 1997 του ΟΤΕ (286 εκατ. ευρώ) και το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I (255 εκατ. ευρώ). Παρ’ όλα αυτά, η πρόταση των κυβερνητικών βουλευτών δεν ομολογεί με την ίδια ειλικρίνεια ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα των υπόλοιπων οκτώ υπουργών, στους οποίους αποδίδει πολιτικές ευθύνες το πόρισμα της εξεταστικής και είναι οι υπογράψαντες τις «αμαρτωλές» συμβάσεις.

Εντός 15 ημερών ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος θα ζητήσει από την Ολομέλεια να αποφασίσει με απόλυτη πλειοψηφία αν αποδέχεται να ελεγχθεί η βασιμότητα των κατηγοριών των δύο γαλάζιων υπουργών από το τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο. Αν συμφωνήσει η Βουλή, την ίδια ημέρα θα κληρωθούν οι τρεις εισαγγελείς του γνωμοδοτικού, το οποίο επίσης σε 15 περίπου ημέρες θα πρέπει να καταθέσει τη γνωμάτευση στον πρόεδρο της Βουλής. Εντός και πάλι δεκαπενθημέρου θα συζητηθεί η πρόταση για τη συγκρότηση της προανακριτικής. Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Γ. Μιχελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μετατρέψει «το πράσινο σκάνδαλο της Siemens σε σκάνδαλο της κυβέρνησης της Ν.Δ.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή