Αλλαγή απόψεων στην Ευρωζώνη

Αλλαγή απόψεων στην Ευρωζώνη

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η κρίση δημοσίου χρέους φαίνεται να ενισχύεται και να εξαπλώνεται στην Ευρωζώνη, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα έρθουν αύριο στις Βρυξέλλες με διαφορετικούς στόχους ο καθένας. Το φλέγον ζήτημα είναι πώς θα εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα συνεισφέρουν ένα «σημαντικό» μέρος των δανείων που θα απαρτίζουν το νέο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, η Γερμανία, αλλάζοντας πορεία, επαναφέρει την πρότασή της για ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων με νέα επταετούς διάρκειας.

Καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή της γερμανικής στάσης έπαιξε η προειδοποίηση από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s ότι η γαλλική πρόταση για «μετακύλιση» των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα βαθμολογηθεί ως επιλεκτική χρεοκοπία. Η πρόταση Σόιμπλε για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων είχε εγκαταλειφθεί, προσωρινά όπως αποδείχθηκε, επειδή ήταν βέβαιο ότι θα θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία. «Μια επιλεκτική χρεοκοπία δεν αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα, ιδίως αν διαρκέσει λίγες ημέρες», εξηγεί, ανώνυμα, Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία είναι ένα πιστωτικό γεγονός που θα πυροδοτήσει τα ασφάλιστρα αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (cds), διότι αν και η αξία τους είναι μικρή, δεν γνωρίζουμε ποιοι τα κατέχουν, στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναταραχή στις αγορές». Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική φόρμουλα υπολογίζεται ότι θα προκαλέσει την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας για λίγες ημέρες ή και ώρες. Το ΔΝΤ φαίνεται ότι δεν είναι αντίθετο με την ιδέα της ανταλλαγής ομολόγων, η οποία θα επιτρέψει στις τράπεζες που θα συμμετάσχουν να μην καταγράψουν στα βιβλία τους λογιστικές απώλειες. Ωστόσο, η γερμανική πρόταση παραμένει ριζοσπαστική, ενώ στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης δεν είχε υποστηριχθεί από τη Γαλλία και είχε προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση της ΕΚΤ.

«Θα έχουμε πολλή δουλειά για αρκετές εβδομάδες», δηλώνει άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις της Ευρωζώνης δεν θα ληφθούν παρά μόνον τον Σεπτέμβριο. «Το ζήτημα είναι πολύπλοκο, ενώ οι απόψεις αλλάζουν», καταλήγει. Το πρόβλημα ορισμένων χωρών είναι ότι για πολιτικούς κυρίως λόγους θέλουν να δείξουν στους ψηφοφόρους τους πως δεν θα σηκώσουν ολόκληρο το βάρος της δεύτερης ελληνικής διάσωσης μόνο οι φορολογούμενοι. «Σταδιακά γίνεται προφανές ότι οι προϋποθέσεις της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών, της συγκέντρωσης ενός σημαντικού ποσού και της αποφυγής ενός πιστωτικού γεγονότος δεν συνδυάζονται ικανοποιητικά», εξηγεί διπλωμάτης από χώρα της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή