Το ΔΝΤ ενέκρινε την 5η δόση

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά της διεθνούς ανησυχίας που προκαλεί η κρίση του ελληνικού χρέους, στην οποία αναφέρθηκε για πολλοστή φορά ο πρόεδρος Ομπάμα την Παρασκευή, το ΔΝΤ ενέκρινε την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Προηγουμένως, είχε σημειωθεί ολιγόωρη αναβολή της σχετικής συζήτησης στο Δ.Σ. του Ταμείου, καθώς η ανακάλυψη δανειακών εκκρεμοτήτων δύο δήμων του Λεκανοπεδίου Αττικής (Ζωγράφου και Αχαρνών) που περιλαμβάνονταν στο δημόσιο χρέος της χώρας, οδήγησε αρμόδιους παράγοντες του ΔΝΤ να ζητήσουν διευκρινίσεις και διευθέτηση του ζητήματος από το υπ. Οικονομικών.

Το κλίμα στη συνεδρίαση του Δ.Σ., στην οποία προήδρευσε η νέα γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν θετικό, και παρά τις δυσκολίες που διαφαίνονται, εκφράστηκε η πεποίθηση ότι το χρέος είναι διαχειρίσιμο και η Ελλάδα «μπορεί να τα καταφέρει» εάν προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Μετά τη συνεδρίαση, όπου ο επικεφαλής του προγράμματος σταθεροποίησης, Πόουλ Τόμσεν, παρουσίασε την τέταρτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η κ. Λαγκάρντ επέλεξε να εμφανιστεί αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται σταδιακά και προέβλεψε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012. Σημείωσε ότι το πρόγραμμα έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται και η οικονομία επανέρχεται σε μια ισορροπία, αλλά όπως είπε, παραταύτα παραμένουν σημαντικές προκλήσεις καθώς, αν και η Ελλάδα έχει συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν, είναι πολλές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν. Η κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε το «πολύ φιλόδοξο» πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015 ως κρίσιμο βήμα, ενώ αναφερόμενη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 3% έως το 2014. Υπογράμμισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην αντιμετώπιση «δύσκολων ζητημάτων» όπως είναι ο περιορισμός των «γενναιόδωρων οφειλών» που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, η πιθανότητα κατάργησης μη παραγωγικών δημόσιων οργανισμών, και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Το ΔΝΤ χαιρέτισε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τον νεοσυσταθέντα οργανισμό που θα τις προωθήσει, ενώ επισήμανε την ανάγκη να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, τα μέλη του Δ.Σ. κάλεσαν τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να επισπεύσουν τις σχετικές διαδικασίες για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μέχρι το 2014.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες υπογραμμίστηκε η ανάγκη να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, ενώ κρίθηκε ως πολύ σημαντική η διατήρηση της ρευστότητας από την ΕΚΤ. Την ίδια ώρα, πάντως, και ενώ προβλήματα αντιμετωπίζει πλέον και η Ιταλία και ελλοχεύει ο κίνδυνος «μετάδοσης» της κρίσης, πληθαίνουν οι φωνές διεθνώς που υποστηρίζουν την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου, ενώ σε κύριο άρθρο τους οι «Τάιμς» της Νέας Υόρκης επέκριναν την Αγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί ότι αντί να αναζητήσουν ρεαλιστικές λύσεις επεξεργάζονται πολύπλοκα και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας σχέδια κινούμενοι με κύριο γνώμονα τη διάσωση των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή