Απαισιοδοξία Οικονόμου ενόψει αποκρατικοποιήσεων

Απαισιοδοξία Οικονόμου ενόψει αποκρατικοποιήσεων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαισιόδοξες εκτιμήσεις ως προς την προοπτική υλοποίησης του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων, εξέφρασε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, οι οποίοι θα ήταν και οι εν δυνάμει αγοραστές των προς πώληση δημοσίων επιχειρήσεων, προτιμούν ενδεχομένως να επενδύσουν στην ελληνική χρεοκοπία, μέσω της αγοράς ασφαλίστρων κινδύνου!

Δεν θα πουληθούν όλα τα προβλεπόμενα προς πώληση. Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου προτιμούν να επενδύουν σε «αέρα», σε CDS, στα spreads. Εκεί έχουν στραμμένο το βλέμμα τους, όχι σε επενδύσεις με εμπλοκή εργασίας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου. Λίγο μετά, σε συζήτηση που είχε στο Περιστύλιο φέρεται να είπε πως για την κάλυψη των ποσών που δεν θα καταστεί δυνατόν να αντληθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις, θα προβλεφθούν μέτρα ισοδύναμης δημοσιονομικής αξίας.

Σε κάθε περίπτωση και απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ και της ΛΑΡΚΟ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι αποκρατικοποιήσεις συνιστούν συμβατική υποχρέωση της χώρας μας, όπως αυτή προβλέπεται από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που πρόσφατα ψηφίστηκε – εγκρίθηκε από 155 βουλευτές.

Το Μεσοπρόθεσμο, είπε, είναι «οδυνηρό και σφικτό», πλην όμως είναι και ο μόνος τρόπος εξόδου χωρίς να υπάρχει στάση πληρωμών. «Είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να βάλει την υπογραφή της κάτω από το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε: Εναντι αυτών των δεσμεύσεών μας, οι αντισυμβαλλόμενοι έχουν αναλάβει την υποχρέωση να βρουν βιώσιμο τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρέους, εξασφάλιση περαιτέρω τρόπων δανεισμού της χώρας και εξεύρεση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Εχετε στείλει στα τάρταρα τον λαό με την πολιτική σας. Θα κάνατε τις αποκρατικοποιήσεις έτσι κι αλλιώς», παρατήρησε ο κ. Θ. Παφίλης (ΚΚΕ). Υποστήριξε ότι όσα δισ. ευρώ καταστεί δυνατόν να αντληθούν για επενδύσεις από την Ευρώπη «θα δοθούν σε αυτούς που δημιούργησαν το χρέος» και επέκρινε την κυβέρνηση ότι παρά τα όσα ισχυρίζεται, με τις επιλογές της οδηγεί σε διόγκωση το δημόσιο χρέος. «Μία πενταετία κόλαση για το λαόν θα περάσει και οι θυσίες δεν θα πιάσουν τόπο», συμπλήρωσε ο κ. Παφίλης.

«Οι θυσίες θα έχουν πιάσει τόπο, διότι με τα μέτρα ανακόπτεται ο ξέφρενος ρυθμός αύξησης του χρέους», έσπευσε να σχολιάσει ο κ. Αδ. Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ).

Δήμοι Αχαρνών, Ζωγράφου

Στο μεταξύ, ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών κατέθεσε χθες ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας (ΠΑΣΟΚ) με την οποία ζητεί τη διερεύνηση των υποθέσεων δανεισμού των Δήμων Αχαρνών και Ζωγράφου, οι οποίες -ως γνωστόν- προκάλεσαν στιγμιαία εμπλοκή στις διαδικασίες δανεισμού της χώρας από το ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή