Κατάρρευση των εσόδων διαπιστώνει η Ν.Δ.

Κατάρρευση των εσόδων διαπιστώνει η Ν.Δ.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κλιμάκωση της πολεμικής του έναντι της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης επιλέγει ο πρόεδρος της Ν. Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, κάνοντας χρήση των ίδιων των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, που αποτυπώνουν κατάρρευση των εσόδων και νέα διόγκωση του ελλείμματος, παρά την πρωτοφανή λιτότητα. Στην όξυνση των τόνων συμβάλλει και η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με το σκάνδαλο Siemens, που ουσιαστικά καταλήγει στην εξέταση μόνον των κ. Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη, παραπέμποντας τις υποθέσεις των κ. Τ. Μαντέλη και Α. Τσοχατζόπουλου στην τακτική δικαιοσύνη. Η κυβερνητική αυτή επιλογή ερμηνεύτηκε ως ενδεικτική των τάσεων που κυριαρχούν στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες σε κάθε περίπτωση απέχουν από τη δημόσια ρητορική περί συναίνεσης.

Η χθεσινή δημοσιοποίηση των αστοχιών του κρατικού προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αποτέλεσε αφενός στοιχείο δικαίωσης για τη μέχρι σήμερα κριτική που ασκεί η Ν. Δ., αφετέρου όμως προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό στο επιτελείο του αρχηγού της Ν. Δ. καθώς επιβεβαιώθηκε, με τον πλέον δραματικό τρόπο, το δημοσιονομικό αδιέξοδο.

Οι τόνοι κριτικής, συνεπώς, αναμένονται υψηλοί τόσο κατά την απογευματινή σύσκεψη της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος όσο και κατά την αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, και οι δύο υπό τον κ. Σαμαρά. «Μας κατηγορούσαν ότι το Ζάππειο ΙΙ θα εκτόξευε το έλλειμμα, κι όμως αυτό διογκώνεται με ρυθμούς πάνω από 27%, μόλις στο πρώτο εξάμηνο του έτους», υπογράμμιζε χθες στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, αποκαλύπτοντας μέρος της γαλάζιας επιχειρηματολογίας. «Η κατάσταση στην Οικονομία καθιστά -και μάλιστα άμεσα- επιτακτική την ανάγκη της πλήρους υιοθέτησης και εφαρμογής της πρότασης της Ν. Δ. για τη φορολογία», επεσήμανε από την πλευρά του και ο κ. Γ. Μιχελάκης. Ο πρόεδρος της Ν. Δ. αναμένεται να ζητήσει από τα στελέχη του κόμματος να μην εφησυχάσουν αλλά να εντείνουν την παρουσία τους στις περιφέρειές τους προς ενημέρωση των πολιτών.

Στόχος της γαλάζιας επιχείρησης εξωστρέφειας είναι, μεταξύ άλλων, η άμβλυνση της επιφυλακτικότητας των πολιτών έναντι της Ν. Δ. «Αυτοί οι οποίοι φώναζαν «λεφτά υπάρχουν» και μετά φώναζαν «μαζί τα φάγαμε» και μετά μας πήγαν στο Μνημόνιο και φέρανε και Μεσοπρόθεσμο δεν έχουν τις ίδιες ευθύνες με αυτούς που τους έλεγαν «παιδιά, αυτό το πράγμα οδηγεί στη χρεοκοπία»», είναι η χθεσινή αναφορά του εξ απορρήτων του κ. Σαμαρά, Χρύσ. Λαζαρίδη (ΝΕΤ). Στη Συγγρού θα επιμείνουν στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες («αν είχαν γίνει νωρίτερα, ακόμη καλύτερα», επεσήμανε και ο Δ. Αβραμόπουλος), θέση πάντως που δεν συμμερίζεται το σύνολο των στελεχών.

Στο θέμα παρενέβη, συνεχίζοντας την προσπάθεια επανάκαμψης στο προσκήνιο, και ο πρώην υπουργός κ. Γ. Βουλγαράκης, που εκτίμησε πως, εφόσον τα μέτρα αποδώσουν, το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να προηγηθεί σε ενδεχόμενες εκλογές. Αν και απέφυγε οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά στον κ. Κώστα Καραμανλή, μετά και τις δημόσιες δηλώσεις δυσαρέσκειας στενών συνεργατών του τέως πρωθυπουργού όπως ο Ευ. Αντώναρος, ο κ. Βουλγαράκης έκανε λόγο για «συνιστώσες» της κεντροδεξιάς (Ν. Δ., ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ), τις οποίες θα ενώσει ένας ηγέτης, φωτογραφίζοντας προς την πλευρά του τέως πρωθυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή