Σενάρια για «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας

Σενάρια για «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και πιο κοντά φαίνεται να έρχεται το ενδεχόμενο η Ελλάδα τελικά να υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (sele-ctive default). Χθες, μεγάλη μερίδα του ξένου Τύπου φιλοξενούσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Ευρωζώνη εξετάζει πλέον ανοιχτά το σενάριο κάποιου είδους χρεοκοπίας για την Ελλάδα (ακόμα και μέχρι τον Δεκέμβριο), επικαλούμενη μάλιστα αξιωματούχους κοντά στις συζητήσεις.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται για πρώτη φορά έτοιμοι να αποδεχθούν ότι η Αθήνα θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών σε τμήμα των ομολόγων της, στο πλαίσιο νέου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι συζητείται και το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης επιτοκίων στα δάνεια διάσωσης, καθώς και η εφαρμογή προγράμματος επαναγοράς ομολόγων σε ευρεία βάση.

Τι λένε οι Financial Τimes

Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετείχε στις συζητήσεις ανέφερε στους FT ότι «ο βασικός στόχος είναι να μειωθεί το δανειακό βάρος της Ελλάδας με κινήσεις τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αξιωματούχοι σημειώνουν πως εξελίξεις θα υπάρξουν στα τέλη του καλοκαιριού.

Παράλληλα, οι FT επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν μια στροφή από το γαλλικό μοντέλο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (που προβλέπει μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων στη λήξη τους με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας) προς την πρόταση της Γερμανίας (για ανταλλαγή ομολόγων με νέα). Η γερμανική πρόταση είναι βέβαιο ότι θα θεωρηθεί «επιλεκτική χρεοκοπία», ενώ -όπως όλα δείχνουν- το ίδιο θα χαρακτηριστεί και η γαλλική.

Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Die Welt ανέφερε χθες πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο κάποιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ε.Ε. φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι «η πιθανότητα ελληνικής αναδιάρθρωσης ώς τον Δεκέμβριο είναι πολύ μεγάλη». Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters ανέφερε χθες πως οι υπουργοί της Ευρωζώνης εξετάζουν και την επαναγορά χρέους, γεγονός το οποίο δείχνει πως η γαλλική πρόταση δεν βρίσκεται πλέον τόσο δυνατά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η γαλλική πρόταση

Ο λόγος που η γαλλική πρόταση από μια «πολύ καλή βάση» έχει φτάσει να μη θεωρείται πιθανό ενδεχόμενο είναι ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα τοποθετούσαν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» εφόσον προχωρούσε.

Με δεδομένο ότι και η γερμανική πρόταση χαρακτηρίζεται το ίδιο, η Ευρώπη φαίνεται να εξετάζει την εφαρμογή της, καθώς θα είχε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που υπάρχει, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt υποστηρίζει πως η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα είναι τελικά μικρότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και θα διαμορφωθεί σε περίπου 15 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό πακέτο θα ανέλθει στα 110 δισ. ευρώ.

Από το νέο πακέτο, που θα έχει διάρκεια έως το τέλος του 2014, τα 30 δισ. ευρώ προβλέπεται να αντληθούν από τις αποκρατικοποιήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ -σύμφωνα με τη Handelsblatt- το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη θα κληθούν να διαθέσουν 60-70 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή