Διάγγελμα Δημ. Χριστόφια προς Κυπρίους, χωρίς πειστικές απαντήσεις

Διάγγελμα Δημ. Χριστόφια προς Κυπρίους, χωρίς πειστικές απαντήσεις

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τηλεοπτικό διάγγελμα επιχείρησε χθες το μεσημέρι ο Κύπριος πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, να κατευνάσει το έντονο κλίμα δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης προς τον ίδιο και την κυβέρνησή του, όσον αφορά τους χειρισμούς στην υπόθεση των εμπορευματοκιβωτίων με εκρηκτικά και την έκρηξη που προκλήθηκε σε αυτά την περασμένη Δευτέρα.

Ωστόσο, ο Κύπριος πρόεδρος απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες και να δώσει απαντήσεις σχετικά με τα στοιχεία που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτουν ότι η επισήμανση για τον κίνδυνο από τον τρόπο φύλαξης των εκρηκτικών είχε γίνει και μάλιστα αρκετές φορές. Οπως επιβεβαιώθηκε χθες, την εβδομάδα που προηγήθηκε της έκρηξης ήταν γνωστό και διαπιστωμένο ότι είχαν γίνει εκρήξεις στο εσωτερικό των εμπορευματοκιβωτίων. Ωστόσο, αναλώθηκε πολύτιμος χρόνος σε ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων, συχνά αντιφατικών, για τους αρμόζοντες χειρισμούς.

Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί πλήρως και οι ευθύνες θα αποδοθούν σε όσους εμπλέκονται, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Τόνισε, ωστόσο, ότι η απόδοση ευθυνών θα πρέπει να γίνει μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους, λέγοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να αναγορεύει εαυτόν σε δικαστή για να δικάζει και να καταδικάζει». Εξέφρασε, δε, συλλυπητήρια και συμπαράσταση προς τις οικογένειες των θυμάτων και απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία, νηφαλιότητα και συλλογική εργασία. Οπως ανακοίνωσε ο Κύπριος πρόεδρος, ο έγκριτος νομικός Πόλυς Πολύβιος ορίστηκε επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής που θα διερευνήσει τα γεγονότα που οδήγησαν στη φονική έκρηξη.

Χθες ανακοινώθηκε, επίσης, ότι καθήκοντα υπουργού Αμυνας, μετά την παραίτηση του Κώστα Παπακώστα, αναλαμβάνει ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Δημήτρης Ηλιάδης.

Εν τω μεταξύ, εκτός από τα συνεργεία εμπειρογνωμόνων, που συγκεντρώνουν στοιχεία για την έκρηξη, στην περιοχή που επλήγη μετέβησαν και συνεργεία ειδικών, οι οποίοι κάνουν μετρήσεις για ενδεχόμενο έκλυσης επικίνδυνων ουσιών από τα εκρηκτικά. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να αρχίσουν και έρευνες από ιατρικές ομάδες για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή