Προβάδισμα Ν.Δ. σε όλους τους δείκτες

Προβάδισμα Ν.Δ. σε όλους τους δείκτες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδραίωση και διεύρυνση στο σαφές προβάδισμα της Ν. Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνει το Πολιτικό Βαρόμετρο για τον μήνα Ιούλιο, που διενήργησε η Public Issue για την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και τον «ΣΚΑΪ». Η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα φθάνει, πλέον, τις έξι ποσοστιαίες μονάδες, με τη Ν. Δ. να καταγράφει ποσοστό 32,5%, έναντι 26,5% του ΠΑΣΟΚ. Τρίτο κόμμα, με 11,5% παραμένει το ΚΚΕ, ενώ σημαντική αύξηση των ποσοστών του εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 9%, ξεπερνώντας τον ΛΑΟΣ του 7,5%. Ποσοστό εισόδου στη Βουλή συγκεντρώνουν και οι Οικολόγοι με 3,5%.

Η ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό δεν αφορά μόνο την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, αλλά καταγράφεται και στους άλλους κρίσιμους δείκτες, με χαρακτηριστικότερη την παράσταση νίκης, στην οποία η Ν. Δ. προηγείται με 43%, έναντι 16% του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίζει μέσα σ’ ένα μόλις μήνα 16 μονάδες στη συγκεκριμένη παράμετρο της έρευνας, τη στιγμή που το κυβερνών κόμμα υποχωρεί κατά 6 μονάδες στο ίδιο διάστημα. Τέλος, ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει προβάδισμα ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Και σε αυτό το ερώτημα, όμως, σχεδόν ένας στους δύο πολίτες (46%), επιλέγουν την απάντηση κανένας από τους δύο.

Ωστόσο, παρά την αύξηση των ποσοστών της Ν. Δ., η εικόνα ρευστότητας παραμένει, καθώς δεν επιτυγχάνεται αυτοδυναμία, ενώ το ποσοστό της αποχής αποτυπώνεται ιδιαίτερα υψηλό και φθάνει στο 38%.

Η σχέση των πολιτών με τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα της χώρας, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της έρευνας, έχει τρωθεί σημαντικά και αυτό δεν αποτυπώνεται μόνο στο υψηλό ποσοστό της αποχής. Ο βαθμός ικανοποίησης από τη λειτουργία τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει απογοητευτικά χαμηλός, με τη μεν πρώτη να κατρακυλά από τις αρχές του χρόνου, χάνοντας 12 ποσοστιαίες μονάδες στον σχετικό δείκτη και τη δεύτερη να αποκομίζει ισχνότατα οφέλη, μόλις μιας ποσοστιαίας μονάδας.

Η απογοήτευση από το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν καταγράφεται μόνο διαπιστωτικά, σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, αλλά και ως προβολή στο μέλλον, για το οποίο, ουσιαστικά η κοινή γνώμη δείχνει να θεωρεί ότι αυτό το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να το διαχειριστεί αποτελεσματικά και επιτυχώς. Το συμπέρασμα προκύπτει από τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά όσον αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ικανότητα των δύο μεγάλων κομμάτων να χειριστούν την τύχη της χώρας και να αντιμετωπίσουν τα κρίσιμα προβλήματα. Επτά στους δέκα πολίτες δεν εμπιστεύονται ούτε μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ούτε μία κυβέρνηση Ν. Δ.

Οικουμενική κυβέρνηση

Η κοινή γνώμη τάσσεται σαφώς υπέρ ευρύτερων κυβερνητικών σχημάτων, θεωρώντας, προφανώς, ότι η κατάσταση είναι τέτοια, που απαιτεί συνεργασία. Η λύση μιας οικουμενικής κυβέρνησης επικρατεί στις προτιμήσεις ως προς την επιθυμητή μορφή διακυβέρνησης, ενώ ακολουθεί με μικρή διαφορά τριών μονάδων η προτίμηση σε κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων. Η επιλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης είτε ΠΑΣΟΚ είτε Ν. Δ. βρίσκεται πολύ χαμηλά.

Στην κοινή γνώμη δείχνει να επικρατεί αίσθηση αδιεξόδου ως προς την πολιτική κατάσταση. Ετσι, το 62% εκτιμά ότι οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές, έναντι του 28% που θεωρεί πιθανό η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία. Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών κερδίζει έδαφος και ως αίτημα των πολιτών. Περισσότεροι από ένας στους τρεις (34%) θεωρούν ότι σήμερα στη χώρα χρειάζεται να γίνουν βουλευτικές εκλογές. Στις αρχές του χρόνου, το σχετικό ποσοστό ήταν μόλις στο 14%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή