Αμεση κατάργηση φορέων του Δημοσίου

Αμεση κατάργηση φορέων του Δημοσίου

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τροπολογία η οποία θα συμπεριληφθεί στο ήδη μεγάλο και σημαντικό ως προς το περιεχόμενό του πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αποφασίστηκε να δοθεί τέλος στην εκκρεμότητα αναφορικά με την κατάργηση φορέων του Δημοσίου. Η απόφαση, όπως αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ελήφθη κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Ο κ. Πάγκαλος και εγώ εισηγηθήκαμε οι κατάλογοι που έχουν διαμορφωθεί με τους υπό κατάργηση φορείς να εισαχθούν αμέσως στη Βουλή προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κύκλος και να ληφθεί η απόφαση. Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε θα επιδιώξουμε να προσθέσουμε ώς τη συζήτηση στην Ολομέλεια σχετική τροπολογία, προκειμένου να έχει συντελεστεί έως τις 5 Αυγούστου η κατάργηση αυτή», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών. Συνέδεσε μάλιστα το περιεχόμενο της εν λόγω λίστας με εκείνο της συμφωνίας που έχει συνάψει η ελληνική πλευρά με τους εταίρους, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Είπε συγκεκριμένα: «Αυτό (ενν. η λίστα) αφορά όλους τους φορείς που έχουν περιληφθεί στη συμφωνία που έχουμε με τους θεσμικούς μας εταίρους και πιστωτές. Δεν μας το επιβάλλει κανείς. Δεν είναι ένας έξωθεν αναγκασμός, αλλά μια στοιχειώδης ενέργεια εκλογίκευσης της κατάστασης υπέρ του κράτους, υπέρ του πολίτη, υπέρ της οικονομίας. Το ίδιο ισχύει και με τις ιδιωτικοποιήσεις». Σε άλλη αποστροφή του λόγου του σημείωσε ειδικότερα σε ό, τι αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ότι «είναι τεράστια και πρέπει να αξιοποιηθεί με τον επωφελέστερο τρόπο, αρκεί να μην υπάρχει μόνο προσφορά αλλά και ζήτηση».

Με αφορμή ερωτήσεις των κ. Γ. Γιακουμάτου (Ν. Δ.) και Κ. Αϊβαλιώτη (ΛΑΟΣ), ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «τις τρεις τελευταίες εβδομάδες έχει διαμορφωθεί το προγεφύρωμα στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής», με στόχο -όπως είπε- τον Σεπτέμβριο «να φτάσουμε ομαλά στο νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα αποκαθιστά αδικίες, θα έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό, απλότητα και διαφάνεια». Αναφερόμενος δε στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τόνισε παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία ότι η προσοχή του ελεγκτικού μηχανισμού θα επικεντρωθεί σε 10.000 οφειλέτες: «Οφείλουν 37 δισ. Μπορούμε να εστιάσουμε σε αυτά τα 10 χιλ. πρόσωπα, χρησιμοποιώντας ιδιωτικούς μηχανισμούς, δηλ. δικηγόρους, λογιστικά γραφεία και ορκωτούς λογιστές».

Σχετικά, εξάλλου, με το θέμα των καταθέσεων Ελλήνων στο εξωτερικό, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι δρομολογούνται διαδικασίες αποσαφήνισης της κατάστασης. Υπογράμμισε, ειδικότερα, ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα: «Πρώτον, λόγω της άρσης του τραπεζικού απορρήτου να πληροφορηθούμε ποια είναι τα εμβάσματα προς το εξωτερικό που έχουν σταλεί το τελευταίο διάστημα, για να στρέψουμε τους ελέγχους καταλλήλως. Δεύτερον, να διασταυρώσουμε τόκους από καταθέσεις του εξωτερικού. Τρίτον, να διασταυρώσουμε τη χρήση πιστωτικών καρτών σε τράπεζες του εξωτερικού. Ολα αυτά θα αποδώσουν πολύ γρήγορα αποτελέσματα».

Βουλευτές ΠΑΣΟΚ για ληξιπρόθεσμα

Ευνοϊκό διακανονισμό για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων δανείων δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας προτείνουν με τροπολογία τους 53 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους τόσο στους συνεπείς στις υποχρεώσεις τους όσο και σε όσους αδυνατούν, λόγω ανεργίας, να ανταποκριθούν στο ύψος των μηνιαίων υποχρεώσεών τους. Προτείνονται διευκολύνσεις για τη ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών που ανέρχονται στα 160 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τους τόκους υπερημερίας. Διευκολύνσεις, είτε για την πρόωρη εξόφληση για όσους έχουν τη δυνατότητα είτε μέσω της επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής.

Για τα ληξιπρόθεσμα άνω των δύο ετών προτείνεται δεκαοκτάμηνος διακανονισμός ή εννεάμηνος για διάστημα μικρότερο των δυο ετών, ενώ προτείνονται και σημαντικές εκπτώσεις για την πρόωρη εξόφληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή