Μετρήσιμα αποτελέσματα ζητεί ο Γ. Παπανδρέου

Μετρήσιμα αποτελέσματα ζητεί ο Γ. Παπανδρέου

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολές, στις οποίες θα ζητεί μετρήσιμα αποτελέσματα ώς τα τέλη Αυγούστου, θα στείλει τις αμέσως επόμενες ημέρες στους υπουργούς της κυβέρνησής του ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός θα ζητεί από κάθε ένα από τα μέλη της κυβέρνησης να έχουν ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του θέρους συγκεκριμένες δράσεις με συνοπτικές διαδικασίες. Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός υπολογίζει ότι τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου θα έχει προκύψει, εκτός συνταρακτικού απροόπτου, η συνολική λύση για το ευρωπαϊκό -και δη το ελληνικό -χρέος και, για τον λόγο αυτόν, επιθυμεί μέχρι τότε να συλλέξει στο διαπραγματευτικό «οπλοστάσιο» ακόμη περισσότερα νομοσχέδια από όσα προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται κινήσεις όπως η τακτοποίηση των αυθαιρέτων (την οποία ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα θέσει ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου την εβδομάδα που έρχεται), η ταχεία κατάργηση φορέων ή και δημοσίων οργανισμών (την ευθύνη της οποίας είχε ώς τώρα ο κ. Θ. Πάγκαλος, αλλά τώρα περνάει πρακτικά στον έτερο αντιπρόεδρο κ. Ευ. Βενιζέλο), η αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας των πολεοδομιών, η μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια και γενικότερα η διεύρυνση της ατζέντας σε ζητήματα πέρα από το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται επίσης η επιτάχυνση των διαδικασιών για την προετοιμασία του δημοψηφίσματος. Η οριοθέτηση αυτή έχει και έναν πρόσθετο στόχο με επικοινωνιακά χαρακτηριστικά. Τη μετατόπιση -όσο αυτό είναι δυνατόν- από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, η οποία μονοπωλεί τη δημόσια συζήτηση. Η χθεσινή μετάβαση του πρωθυπουργού στην Κω είχε αυτή την έννοια. Η Κως είναι από τα νησιά τα οποία αυτό το καλοκαίρι έχουν σημαντική αύξηση στην τουριστική κίνηση και συγκεκριμένα στις επισκέψεις από το εξωτερικό. Γι’ αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός συγκάλεσε με τους φορείς του νησιού και τη συμμετοχή του υφυπουργού Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη σύσκεψη ακριβώς για το ζήτημα της προώθησης του τουρισμού. Με την αφορμή αυτή, ο κ. Παπανδρέου άφησε εκ νέου αιχμές κατά της Ν.Δ., για τη στρατηγική «καταστροφολογίας» την οποία ακολουθεί στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τη συνολική λύση (ως πιθανό μέρος της οποίας αναφέρεται εσχάτως και η επιλεκτική χρεοκοπία). Την Κω έφερε ως παράδειγμα, «όπου με συλλογική προσπάθεια, με κοινή  προσπάθεια, αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας και τον συνδέουμε με την ανάπτυξη, με δουλειές, με τον ποιοτικό τουρισμό».

Την ίδια στιγμή πάντως, παρά τη γενικότερη συμφωνία που υπήρξε στο υπουργικό συμβούλιο για τον τρόπο χρήσης του όρου της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», υπογείως αρκετοί διαφωνούν με τη δημόσια εκφορά του όρου (κάτι που βεβαίως έχει υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή και ο κ. Α. Σαμαράς). Ωστόσο, και δημοσίως διατυπώνονται επικρίσεις. Ενδεικτικό παράδειγμα η πρώην υπουργός κ. Λούκα Κατσέλη η οποία σχολιάζοντας χθες (Real) τον σχετικό διάλογο είπε πως της δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι παρακολουθεί «το έργο του Βυζάντιου «Βαβυλωνία». Ο καθένας χρησιμοποιεί έναν όρο, τον όρο της επιλεκτικής χρεοκοπίας, με τελείως διαφορετικό νόημα και έχει επικρατήσει πλήρης σύγχυση. Πιστεύω ότι δεν είναι χρήσιμο και θα πρέπει να δούμε αυτή τη στιγμή πού βρισκόμαστε, ποιες είναι οι λύσεις πάνω στο τραπέζι και τι είναι πιθανόν να γίνει».

Πρόσκληση στον Πούτιν

Ανοιχτή πρόσκληση για επίσκεψη στην Ελλάδα απηύθυνε ο κ. Γ. Παπανδρέου στον Ρώσο ομόλογό του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός έλαβε το βράδυ της Πέμπτης την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στον κ. Πούτιν, ώστε να του εκφράσει τα συλλυπητήρια για τις ζωές που χάθηκαν κατά τη βύθιση πλοίου στον Βόλγα. Η συζήτηση πάντως επεκτάθηκε και σε θέματα διμερούς συνεργασίας. Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν ήταν και ο αγωγός Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη, για τον οποίο και οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι βρίσκεται στην ατζέντα των προτεραιοτήτων τους.

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα ρωσικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν για τη στήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη συμμετοχή της Ρωσίας στο πακέτο βοήθειας του ΔΝΤ. Οι δύο άνδρες εξέφρασαν επίσης τη βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων στο άμεσο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή