Την ερχόμενη Πέμπτη η σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης

Την ερχόμενη Πέμπτη η σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων των χωρών της Ευρωζώνης με τα στελέχη των τραπεζών για το ζήτημα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, καθώς ούτε χθες κατέληξαν σε συμφωνία. Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για την επόμενη εβδομάδα, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις επί του ζητήματος, κυρίως σε τεχνικό επίπεδο. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Χέρμαν βαν Ρομπέι ανακοίνωσε χθες ότι την ερχόμενη Πέμπτη, στις 21 Ιουλίου, θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής με θέμα την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους. Αυτό σημαίνει ότι στους κόλπους της Ευρώπης επικρατεί αισιοδοξία πως μέχρι τότε θα υπάρξει μία τουλάχιστον κατ’ αρχήν συμφωνία.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β. Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι η κρίση της Ελλάδας θέτει σε κίνδυνο το ευρώ. Οπως εκτίμησε, η Ευρωζώνη δεν θα λύσει τα προβλήματά της «εν μια νυκτί» και απέκλεισε το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου. Την ίδια στιγμή, η κυρία Βeatrice Weder di Mauro, μία εκ των «σοφών» της Γερμανίας, υποστήριξε πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της και να ακολουθήσουν Ιρλανδία και Πορτογαλία, για να μην «καταρρεύσει» η Ευρώπη.

Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ότι η Αθήνα μπορεί να χρηματοδοτήσει το χρέος της, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το εάν συνεχίζει να αντιτίθεται στην ακύρωση μέρους του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε ότι «πρέπει να βεβαιωθούμε πως η Ελλάδα μπορεί να αντέξει και να εξυπηρετήσει το χρέος της».

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung, ανέφερε ότι «η κρίση εμπιστοσύνης που παρακινήθηκε από την Ελλάδα θέτει πλέον σε κίνδυνο το ευρώ στο σύνολό του» και για τον λόγο αυτό «πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με πειστικό τρόπο».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ. Ολι Ρεν δήλωσε χθες ότι στο «τραπέζι» των συζητήσεων για τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας υπάρχουν και επιλογές που ενεργοποιούν τον ιδιωτικό τομέα, αλλά θα «πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι οι τρόποι και μέθοδοι που θα υιοθετηθούν δεν θα προκαλέσουν κάποια αρνητική αντίδραση». Μιλώντας στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», υποστήριξε πως «η επαναγορά του ελληνικού χρέους είναι μια επιλογή. Και στηρίζεται από τη διεθνή τραπεζική κοινότητα που εκπροσωπείται από το International Institute of Finance». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και άλλες δυνατότητες» και κάθε μία έχει τα υπέρ και τα κατά της.

Πάντως, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανέφερε χθες ότι οι πολιτικοί και τραπεζίτες της Ευρώπης εξετάζουν αυτή τη στιγμή ριζοσπαστικές προτάσεις για τη διάσωση της Ελλάδας. Προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μια δραστική μείωση του χρέους της, τη στήριξη των τραπεζών και έμφαση στην προώθηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή