Καλοκαιρινός συναγερμός στη Νέα Δημοκρατία

Καλοκαιρινός συναγερμός στη Νέα Δημοκρατία

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη ανησυχία για τους ερασιτεχνισμούς, όπως τους χαρακτηρίζει, της κυβέρνησης σε ό, τι αφορά τη διαχείριση του χρέους εκφράζει ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Διατηρεί, δε, το επιτελείο του σε «κόκκινο συναγερμό», καθώς θεωρεί ότι η κατάσταση βρίσκεται σχεδόν εκτός ελέγχου και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ακόμη και αυτό μιας βίαιης αναδιάρθρωσης του χρέους – ως αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα λανθασμένων χειρισμών.

Η Ν. Δ. δεν αποκλείει ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση χρέους ενώ στελέχη της δεν αρνούνται ότι, εφ’ όσον ληφθούν ρηξικέλευθες αποφάσεις, μία τέτοια κίνηση ενδεχομένως να είναι συζητήσιμη. Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει είναι οι κυβερνητικοί χειρισμοί. «Μιλούν για πράγματα που δεν καταλαβαίνουν και επιχειρούν να ωραιοποιήσουν μελλοντικά ενδεχόμενα που ίσως και να έχουν θετικές επιπτώσεις, αλλά κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μπούμερανγκ για εκείνον που ανοίγει τη συζήτηση, χωρίς να μπορεί να τα διασφαλίσει», σημειώνει στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, με αφορμή την εισαγωγή από την κυβέρνηση του όρου «επιλεκτική χρεοκοπία» στη δημόσια συζήτηση.

Επιλεκτική χρεοκοπία

Η μεγάλη ανησυχία του κ. Σαμαρά επικεντρώνεται στον κίνδυνο να βρεθούν οι ελληνικές τράπεζες σε κατάσταση ασφυξίας. Συνεργάτες του, μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει έγκαιρα προειδοποιήσει ότι λεγόμενη επιλεκτική χρεοκοπία, ακόμα κι αν δεν θεωρηθεί αρχικά «πιστωτικό γεγονός» από τους οίκους αξιολόγησης, τελικά θα σταματήσει τη ροή ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα.

Ο αρχηγός της Ν. Δ. πιστεύει ότι το να ανοίγει τώρα η Αθήνα ένα τέτοιο θέμα, χωρίς προηγουμένως να έχει κλείσει το πακέτο συμφωνίας με τους δανειστές, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πραγματική χρεοκοπία και ότι σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία των πιστωτών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αναδιάρθρωση του χρέους. Γι’ αυτό και επέλεξε να παρέμβει με τρόπο έντονο, δηλώνοντας ότι «απαγορεύεται η δημόσια αναφορά στον όρο».

«Αν πας σε διαβάθμιση επιλεκτικής χρεοκοπίας, θα πρέπει η ΕΚΤ να εγγυηθεί πλήρως τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών», σημειώνει συνεργάτης του κ. Σαμαρά, προσθέτοντας ότι ο κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ δεν λέει ακόμη το «ναι» σε αυτό, αν και δεν αποκλείεται εν τέλει να συνδράμει είτε εκμεταλλευόμενος τις αποκλίσεις των τριών οίκων στη «διαβάθμιση» του γεγονότος είτε ενεργοποιώντας το ELA, τη δυνατότητα δηλαδή χορήγησης επιπλέον ενέσεων ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Κατά το ίδιο στέλεχος, ακόμη κι αν ο κεντρικός τραπεζίτης συμφωνήσει τελικά, το ερώτημα το οποίο θα πρέπει τότε να απαντηθεί είναι με ποια δημοσιονομικά μέτρα θα συνοδεύεται η αναδιάρθρωση του χρέους κι αν αυτά θα εντείνουν -εν τέλει- την ασφυξία στην αγορά καθιστώντας «δώρον – άδωρον» την όλη διαδικασία.

Ετερο στοιχείο προβληματισμού για το επιτελείο του κ. Σαμαρά αποτελεί η μορφή εγγύησης που ενδεχομένως θα απαιτείτο από την Ε. Ε. και την ΕΚΤ προκειμένου να καταστεί ομαλή η διαχείριση του υπόλοιπου ελληνικού χρέους. Το σενάριο αυτό μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο γιατί αν ληφθεί μία τέτοια απόφαση για την Ελλάδα, ελλοχεύει ο κίνδυνος η Ευρωζώνη να «συρθεί» σε ανάλογες εγγυήσεις και για τους Πορτογάλους, τους Ιρλανδούς και ενδεχομένως τους Ιταλούς, γεγονός που θα εκτόξευε το συνολικό ύψος των εγγυήσεων κοντά στα 3 τρισ. ευρώ.

Στη βάση όλων των παραπάνω, ο κ. Σαμαράς παραμένει σταθερός στη θέση του για την άμεση έκδοση ευρωομολόγου, χωρίς πάντως να παραγνωρίζει ότι απαιτείται χρόνος για την υλοποίησή του, αφού κάτι τέτοιο προϋποθέτει ανατροπή όλης της φιλοσοφίας πάνω στην οποία δομήθηκε η Ε.Ε.

Αλλες λύσεις κατά το επιτελείο της Συγγρού είναι ένα νέο δάνειο αποκλειστικά από τα κράτη-μέλη, αλλά και η δυνατότητα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων είτε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είτε απευθείας από τη δευτερογενή αγορά, με χρηματοδότηση από τον Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων.

Οργανωτική ανεπάρκεια

Να «αφυπνίσει» τον… πλαδαρό κομματικό μηχανισμό της Ν. Δ. επιχειρεί ο κ. Σαμαράς, καθώς διαπιστώνεται ότι πολλά εκ των στελεχών μάλλον επαναπαύονται στις… δάφνες των δημοσκοπήσεων και στις όποιες προσπάθειες του ίδιου του προέδρου του κόμματος. Την ίδια στιγμή, αναλαμβάνει προσωπικά δράση προκειμένου να διευκρινισθεί ποια εκ των στελεχών θα παραμείνουν στο κόμμα ή θα είναι υποψήφιοι βουλευτές, μια και στο σχετικό ασυμβίβαστο που έθεσε, με εγκύκλιό του, ο γραμματέας Ανδρ. Λυκουρέντζος ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν.

Το «καμπανάκι» προς τα γαλάζια στελέχη, την Τετάρτη, ήταν ηχηρό και δημόσιο. «Οι τομεάρχες, οι γραμματείς, τα στελέχη, μετά τις 5 το απόγευμα -το λέω και το εννοώ- να καλούν τον κόσμο και να του εξηγούν την πολιτική», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή. Και δεν αποτέλεσε έκπληξη στον κλειστό κύκλο στελεχών που, μία ημέρα νωρίτερα, είχαν συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν. Δ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε μακρά συζήτηση για τη λειτουργία της «Συγγρού» και την εικόνα ενός κομματικού στρατηγείου όπου τα απογεύματα -πλην της στενής ομάδας περί τον πρόεδρο- δεν λειτουργούν παρά ελάχιστες γραμματείες. Για να γίνει, δε, πιο σαφές το μήνυμά του, ο κ. Σαμαράς φρόντισε να εξάρει, στην ίδια ομιλία, τη Νεολαία της ΟΝΝΕΔ για τις «συνεχείς πρωτοβουλίες που ξεδιπλώνονται και στις 13 περιφέρειες της χώρας».

Η οργανωτική ανεπάρκεια μοιάζει να βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση και με τη σπουδή που επέδειξε το κόμμα να δοθούν χρίσματα εν όψει… εθνικών εκλογών, με αποτέλεσμα αρκετοί να ασχολούνται με την προσωπική τους εκστρατεία, παρά με τα κομματικά δρώμενα. Μάλιστα, οι περισσότεροι εκ των στελεχών που επιθυμούν να πολιτευθούν, γραμματείς ή αναπληρωτές, αγνόησαν επιδεικτικά την εγκύκλιο που απέστειλε ο κ. Λυκουρέντζος σύμφωνα με την οποία, μέχρι την 30ή Ιουνίου θα έπρεπε να επιλέξουν την κομματική θέση ή την υποψηφιότητα. Πλέον, αναλαμβάνει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Ηδη, στελέχη που επιμένουν να πατούν σε δύο βάρκες έχουν δεχθεί τηλεφωνήματα να περάσουν από το γραφείο προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή