Πρόσωπα-κλειδιά στη συνοδεία

Πρόσωπα-κλειδιά στη συνοδεία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι η οικονομία, ανόητε». Το γνωστό σύνθημα της νικηφόρας προεδρικής υποψηφιότητας του συζύγου της το ’92 ισχύει και για την ατζέντα της σημερινής επίσκεψης της Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα, καθώς η κρίση χρέους της Ελλάδας έχει ανατρέψει πλήρως την εξίσωση των διμερών σχέσεων και έχει καταστήσει την οικονομία προτεραιότητα. Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η σωστή δημοσιονομική διαχείριση από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνδυασμό με μια ταχεία συνολική διευθέτηση της κρίσης από την Ευρωζώνη, θα αποτρέψει πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία. Υπό αυτό το πρίσμα η κ. Κλίντον αποφάσισε να συναντηθεί και με τον υπ. Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος από την πλευρά του προσβλέπει σε διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον και σε επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τίμοθι Γκάιτνερ, και το Κογκρέσο.

Δεν είναι τυχαίο ότι την κ. Κλίντον θα συνοδεύουν ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, Ρόμπερτ Χόρματς, αλλά και ο ειδικός απεσταλμένος για την ενέργεια στην περιοχή της Ευρασίας, Ρόμπερτ Μόρνινγκσταρ, η παρουσία του οποίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς διαφαίνεται η ένταξη της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Την έμφαση στην οικονομία επιβεβαιώνει και η άφιξη τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα του αν. βοηθού υπουργού Οικονομικών, Κρίστοφερ Σμαρτ.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί επίσης με τον Αντώνη Σαμαρά, από τον οποίο θα ενημερωθεί για τις οικονομικές προτάσεις της Ν. Δ. και θα συζητήσει τα εθνικά θέματα και τη σχεδιαζόμενη επίσκεψή του στην Αμερική τον Οκτώβριο.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τα γενναία βήματα που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας», τόνισε στην «Κ» αναφερόμενος στην επίσκεψη της κ. Κλίντον Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος επισήμανε με έμφαση ότι αυτήν τη στιγμή η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντική όχι μόνο για την Ε. Ε. αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, οι όποιες αναφορές σε ηγετικό ρόλο της Αθήνας στα Βαλκάνια, στον οποίο έδωσε έμφαση η κ. Κλίντον -απαντώντας στην «Κ» – κατά την περυσινή επίσημη συνάντησή της με τον κ. Παπανδρέου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποκτούν πλέον ρητορικό χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν εκλείψει πιέσεις του πρόσφατου παρελθόντος, όπως ήταν αυτή για αύξηση της ελληνικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, ενώ η άφιξη της κυβέρνησης Ομπάμα έδωσε τέλος στην απόλυτα αρνητική στάση της κυβέρνησης Μπους στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Το πιο θερμό κλίμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αναμένεται να δρομολογήσει σύντομα και δεύτερη επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, ενώ η κ. Κλίντον θα ευχαριστήσει την Αθήνα για την πολιτική στήριξη και επιχειρησιακή συμβολή της μέσω του ΝΑΤΟ στον χειρισμό της κρίσης στη Λιβύη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή