Ενταση στον Πειραιά, επεισόδια στην Πάτρα

Ενταση στον Πειραιά, επεισόδια στην Πάτρα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ταξί χθες, «κατέβασαν σημαία» διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση του επαγγέλματός. Στο πλαίσιο της απεργίας από τις 5 το πρωί εκατοντάδες απεργοί με ανεβασμένα χειρόφρενα είχαν παραταχθεί στο λιμάνι του Πειραιά, «καλωσορίζοντας» με τον δικό τους τρόπο χιλιάδες ταξιδιώτες. Οι τουλάχιστον 500 οδηγοί ταξί είχαν παραταχθεί κατά μήκος της παραλιακής οδού, μπροστά στις πύλες εξόδου για πλοία. Δύσκολη η πρόσβαση στα πλοία για όσους ήθελαν να επιβιβαστούν με το όχημα τους, ενώ αδύνατη ήταν για αρκετή ώρα η μεταφορά τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια στα τουριστικά λεωφορεία. Πολλοί περαστικοί απαθανάτιζαν στα κινητά τους το πρωτόγνωρο θέαμα, ενώ δεν έλειψαν οι διαπληκτισμοί. Στην άλλη άκρη της Αθήνας στην Αττική οδό, πολλοί πήραν ανά χείρας τις βαλίτσες και επιχείρησαν να φτάσουν με τα πόδια στο «Ελ. Βενιζέλος», προκειμένου να μη χάσουν την πτήση τους. Στην Αττική Οδό στην έξοδο για το αεροδρόμιο είχαν παραταχθεί περίπου 2.000 απεργοί με τα οχήματά τους, αφήνοντας στα διερχόμενα Ι.Χ. μόνο το αριστερό ρεύμα της κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα που έφτανε τα οκτώ χιλιόμετρα. Μια τρίτη ομάδα απεργών- περί τα 120 άτομα- είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία της ΣΑΤΑ (Σύνδεσμος Αυτοκινητιστών Τάξι Αττικής), στην οδό Μάρνης. Μετά τις 12 το μεσημέρι οι ομάδες των απεργών εγκατέλειψαν τα «οχυρά» τους και κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα. Ο τελικός στόχος τους δεν επιτεύχθηκε, καθώς δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν αποκλείσει τις οδούς Οθωνος, Αμαλίας και την οδό Βασιλίσσης Σοφίας από το Χίλτον έως το Σύνταγμα. Ωστόσο, στο κέντρο της πόλης επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Με αυτοκινητοπομπή περίπου 1.300 αυτοκινήτων προς τα διόδια των Νέων Μαλγάρων όπου παρέταξαν τα οχήματα στις δύο πλευρές του δρόμου, επιτρέποντας τη δωρεάν διέλευση των οχημάτων, διαμαρτυρήθηκαν χθες και οι ιδιοκτήτες ταξί της Θεσσαλονίκης. Κατόπιν επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη σε πομπή προκαλώντας κυκλοφοριακό «έμφραγμα». Αποκλεισμοί έγιναν στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα από ιδιοκτήτες ταξί των Σερρών.

Σύγκρουση με ΜΑΤ

Στην Πάτρα, τα επεισόδια μεταξύ ιδιοκτητών ταξί και ΜΑΤ έξω από ξενοδοχείο στο Ρίο, έγιναν τελικά η αιτία να αναβληθεί η περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Οι απεργοί μετέβησαν ομαδικά χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, με την ευκαιρία της παρουσίας κυβερνητικών στελεχών στη συνδιάσκεψη. Οταν άρχισαν να πλησιάζουν το ξενοδοχείο δυνάμεις των ΜΑΤ τους εμπόδισαν, κάνοντας χρήση χημικών, ενώ ιδιοκτήτες ταξί πέταξαν πέτρες προς τους αστυνομικούς. Νωρίτερα, ιδιοκτήτες ταξί από την Αχαΐα και την Ηλεία, είχαν αποκλείσει τις εισόδους, τόσο του νέου, όσο και του παλιού λιμανιού της Πάτρας, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους έχουν μεταβεί στα διόδια του Ρίου, επί της εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου, όπου επέτρεπαν στα οχήματα την ελεύθερη διέλευση. Επίσης ιδιοκτήτες ταξί από την Αιτωλοακαρνανία, αφού απέκλεισαν για λίγη ώρα τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, στο ύψος του Αντιρρίου, στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τα διόδια, προκειμένου να τα «ανοίξουν».  Δυναμική η συμμετοχή και των οδηγών ταξί και στην Κρήτη. Αποκλεισμοί αεροδρομίων πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα (Αερολιμένες Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Ρόδου, Χανίων, Καλαμάτας, Κεφαλονιάς κ.α.). Συνολικά, 38 πτήσεις πραγματοποιήθηκαν με καθυστέρηση κατά μέσο όρο 25 λεπτών, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους επιβάτες, που δεν κατόρθωναν να φθάσουν στο αεροδρόμιο εγκαίρως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή