Προετοιμασία για τη μάχη των Βρυξελλών

Προετοιμασία για τη μάχη των Βρυξελλών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως τη σημαντικότερη Σύνοδο Κορυφής στην ιστορία των τελευταίων 20 ετών της Ε.Ε. χαρακτηρίζουν τη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Οπως είναι αναμενόμενο, όλες οι προσπάθειες του πρωθυπουργικού επιτελείου και των αρμόδιων υπουργών προσανατολίζονται στην προετοιμασία της Συνόδου. Ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν κρύβει στους συνομιλητές του ότι θα επιθυμούσε να μεταβεί στις Βρυξέλλες έχοντας εξασφαλίσει ένα μέτωπο συναίνεσης, τουλάχιστον ως προς το επιθυμητό για την Ελλάδα αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο αυτό, επιθυμεί να συζητήσει εκ νέου με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η εθνική συνεννόηση, βέβαια, πόρρω απέχει από το να επιτευχθεί και ζητήματα όπως η απεργία των οδηγών ταξί και η ανταλλαγή σκληρών χαρακτηρισμών, δυσχεραίνει την ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας. Κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι είτε ο κ. Παπανδρέου είτε ο κ. Ευ. Βενιζέλος θα επικοινωνήσουν με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσουν για τις εξελίξεις. Ο κ. Η. Μόσιαλος, πάντως, χθες, παρότι κατηγόρησε τον κ. Αντ. Σαμαρά πως «λειτουργεί με άξονα τα μικροκομματικά οφέλη», δεν έκλεισε την πόρτα της πρόσκλησης καλώντας τον αρχηγό της Ν.Δ. «για ακόμη μια φορά να αντιληφθεί την κρισιμότητα των περιστάσεων». Από το Μέγαρο Μαξίμου σχολίαζαν ότι η συμφωνία του κ. Σαμαρά έστω για το εξωτερικό μέτωπο είναι ευπρόσδεκτη. Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις αναμένεται να βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο όλων των συσκέψεων του πρωθυπουργού. Πρώτα θα συναντηθεί με τον κ. Βενιζέλο (τον είδε και σήμερα στη διάρκεια μίνι διυπουργικής όπου εκπρόσωποι του ΣΕΒ παρουσίασαν μελέτη για την Ελλάδα μετά 10 χρόνια), ο οποίος θα τον ενημερώσει για τις τελευταίες επαφές του με τους ομολόγους του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φρανσουά Μπαρουάν και Τζούλιο Τρεμόντι αλλά και τις προετοιμασίες ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης μεταξύ στελεχών των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης (από την Ελλάδα θα συμμετέχει ο κ. Γ. Ζανιάς). Επειτα θα συνεδριάσει και η κυβερνητική επιτροπή με θέμα τις ευρωπαϊκές εξελίξεις αλλά και τις άμεσες προτεραιότητες των υπουργών. Ως προς τις προτεραιότητες, ο κ. Παπανδρέου επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, θα στείλει επιστολές σε καθένα υπουργό με την οποία θα ζητάει συγκεκριμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα με ορίζονται το τέλος του θέρους. Πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνομιλήσει με ομολόγους του.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, συζητήσεις συνεχίζουν να προκαλούν οι δηλώσεις του κ. Ανδ. Λοβέρδου περί δημαγωγικής τακτικής ακόμη και του ΠΑΣΟΚ της προ του Οκτωβρίου 2009 περιόδου. Ο κ. Λοβέρδος επανήλθε χθες λέγοντας στον ΣΚΑΪ: «Θα συνεχίσω να μιλάω γιατί έχω τελείως διαφορετική γνώμη για το ρόλο των αντιπολιτεύσεων». Ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε πάντως ότι έχει αρχηγικές φιλοδοξίες, λέγοντας ότι «δεν είναι μέρα να φιλοδοξεί κανείς, είναι μέρα να μάχεται». Κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την ενόχλησή τους για τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου, προσθέτουν όμως πως ο υπουργός Υγείας ίσως έχει το δυσκολότερο έργο απ’ όλους τους συναδέλφους του, καθώς είναι επιφορτισμένος με την εξοικονόμηση ενός δισ. ευρώ ώς το τέλος του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή