Επικοινωνίες χωρίς κανένα αποτέλεσμα

Επικοινωνίες χωρίς κανένα αποτέλεσμα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τυπική, όπως είχε αποφασιστεί από το βράδυ της Δευτέρας, τηλεφωνική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ενόψει της αυριανής συνόδου, προχώρησε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου. Οπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, οι επικοινωνίες αυτές δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα ως προς την προσδοκώμενη συναίνεση. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν την πραγματικότητα, λένε όμως ότι σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπανδρέου δεν θα μπορούσε να αναχωρήσει για την κρισιμότερη σύνοδο των τελευταίων ετών δίχως να συνομιλήσει με τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σενάρια ως προς τις υπό διαπραγμάτευση προτάσεις για το ελληνικό χρέος και απλώς έθεσε τους άξονες του επιθυμητού -για τη χώρα -αποτελέσματος. Πρόκειται για τρεις «εθνικές γραμμές» με βασικό παρονομαστή τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Η κυβέρνηση επικαλείται τις τρεις αυτές προϋποθέσεις διαρκώς τις τελευταίες ημέρες και αφορούν την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, τη μείωση των επιτοκίων και την εξασφάλιση ρευστότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα (προστασία των καταθέσεων). Συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ζήτησε προτάσεις από τους συνομιλητές του (Αντ. Σαμαρά, Αλέκα Παπαρήγα, Γ. Καρατζαφέρη, Αλ. Τσίπρα).

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία συζητήθηκαν εκτενέστερα τα ζητήματα που αφορούν την προσδοκώμενη λύση στο ζήτημα του χρέους αλλά και τη συναίνεση. Απευθυνόμενος στους υπουργούς που συμμετέχουν στην Κυβερνητική Επιτροπή, ο κ. Παπανδρέου είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «θέλουμε συναίνεση» αλλά «δυστυχώς» η Ν.Δ. δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Αιτιολόγησε μάλιστα και την επικοινωνία που θα είχε αργότερα με τους πολιτικούς αρχηγούς λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να φανεί στην Ευρώπη ότι οι Ελληνες δεν συνομιλούν -έστω κι έτσι- μεταξύ τους.

Κρίσιμη παράμετρος

Ως προς το περιεχόμενο των συζητήσεων, τόσο στην Κυβερνητική όσο και στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών, είναι σαφές ότι η στάση της Γερμανίας συνιστά την κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχία. Η χθεσινή τοποθέτηση της κ. Αγκελα Μέρκελ, η οποία ουσιαστικά μείωσε τις προσδοκίες για την αυριανή σύνοδο, προκαλεί προβληματισμό στο Μαξίμου, που όμως δεν εκδηλώνεται. Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να διεξάγονται μέσω ανακοινώσεων. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι η επιλεκτική χρεοκοπία δεν συνιστά επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο απέφευγαν να πάρουν θέση για τις επιδιώξεις της χώρας από τη σύνοδο. Προσέθεταν μάλιστα ότι στο πλαίσιο αυτό, της πολύ διευρυμένης διαπραγμάτευσης, εξακολουθούν να υπάρχουν στο τραπέζι οι εμπράγματες εγγυήσεις. «Οποιος πηγαίνει στη συζήτηση με προκαθορισμένη τη θέση του δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα», έλεγε ενδεικτικά χθες συνεργάτης του πρωθυπουργού. Παρότι οι Ελληνες υπουργοί και αξιωματούχοι δεν μπορούν να αφήσουν να διαρρεύσει η προτιμητέα λύση, πολύ περισσότερο να εκφραστούν δημοσίως, είναι γνωστό ότι επιλογές όπως η έκδοση ευρωομολόγου ή η φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών για τη χρηματοδότηση του πακέτου στήριξης συνιστούν εξαιρετικά θετικές για την Ελλάδα πιθανότητες. Κατά τα λοιπά, ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε χθες με τον κ. Ζοζέ Μπαρόζο και βρίσκεται σε επαφή και με τον κ. Χέρμαν βαν Ρομπέι. Θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τηλεφωνικώς και να συναντήσει Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους από σήμερα το μεσημέρι, φθάνοντας (συνοδευόμενος και από τον υπουργό Οικονομικών) στις Βρυξέλλες, σχεδόν 20 ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή