Ερευνα-εξπρές για πολιτική βία

Ερευνα-εξπρές για πολιτική βία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ταχύτατες διαδικασίες, το πολύ σε τρεις συνεδριάσεις, και με απώτερο χρονικό όριο παράδοσης του υλικού των συζητήσεων στον πρόεδρο της Βουλής και στα κόμματα πριν από τη θερινή διακοπή του Αυγούστου, θα επιχειρήσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου να διερευνήσει το μείζον ζήτημα της πολιτικής -και όχι μόνον- βίας, όπως ετέθη με πρόταση του ίδιου του πρωθυπουργού, μετά τα επεισόδια του Ιουνίου έξω από τη Βουλή αλλά και τα φαινόμενα απαξίωσης βουλευτών. Το εγχείρημα όμως αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο, αφού το αντικείμενο είναι τεράστιο και μόλις χθες προτάθηκαν τουλάχιστον 22 φορείς, για την εξέταση των οποίων θα χρειαστούν μαραθώνιες συνεδριάσεις.

Αν και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών κ. Αθ. Τσούρας έκρινε ότι δεν απαιτούνται αυστηρότερες νομοθετικές παρεμβάσεις έναντι των φαινομένων βίας, αλλά «ιδεολογική, πολιτική και κοινωνική επανεκτίμηση μέσω διαλόγου», οι βουλευτές εξέφρασαν διαφορετικές θέσεις. Ετσι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης κ. Πρ. Παυλόπουλος συμφώνησε ότι το πλαίσιο είναι επαρκές, αλλά οι διατάξεις θεσπίστηκαν με δισταγμό για τον φόβο δημιουργίας δήθεν αστυνομικού κράτους. «Η νομοθεσία πρέπει να γίνει πιο αυστηρή», είπε, ενώ ο κ. Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ), σημειώνοντας ότι ως κοινωνία έχουμε επιτρέψει να μετατραπεί το αίσθημα ελευθερίας σε ασυδοσία και ανομία, τόνισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι επιεικέστατο, ενώ ως λογική του νομοθέτη τείνει να παγιωθεί να μην εκτελούνται οι ποινές. Στη λογική ότι το πλαίσιο είναι επαρκές, αρκεί να εφαρμόζεται, τάχθηκε ο κ. Ι. Τραγάκης, σημειώνοντας ότι υπάρχει γενικευμένο πνεύμα ατιμωρησίας, ενώ ο κ. Σ. Βαλυράκης υπογράμμισε ότι αν δεν προστατευθούν θεσμοί και πρόσωπα, το βάρος θα πέσει στους μηχανισμούς καταστολής. Ο κ. Π. Ρήγας έκανε λόγο για έλλειψη σεβασμού σε κανόνες κοινωνικής συμβίωσης, καθώς και για ανικανότητα και όχι σκληρότητα της ΕΛ.ΑΣ., επιμένοντας ότι όταν υπάρχει καθεστώς ανοχής σε μαθητές να βανδαλίζουν σε καταλήψεις σχολείων, «πώς θα πείσεις για το άσυλο;».

Το ΚΚΕ δεν μετέχει στη συζήτηση διαφωνώντας με το πλαίσιο που τίθεται, ενώ ο κ. Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τόσο το θέμα της αστυνομικής βίας όσο και το γενικευμένο αίσθημα ατιμωρησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή