Μόνο τρία λεπτά η συνομιλία με τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Μόνο τρία λεπτά η συνομιλία με τον πρόεδρο της Ν.Δ.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρίλεπτη, τυπική επικοινωνία που είχαν χθες ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου με τον αρχηγό της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά, για πολλούς επιβεβαίωσε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα περιθώρια συνεννόησης -ακόμη και στην κρισιμότερη φάση της ελληνικής κρίσης χρέους- είναι εξαιρετικά περιορισμένα και καμία πλευρά δεν αναμένει πλέον τίποτα από την άλλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο του κ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα σενάρια που ο τελευταίος, ούτως ή άλλως, γνώριζε από τα ξένα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις πιθανές εξελίξεις στην αυριανή έκτακτη Συνόδο Κορυφής της Ε. Ε., καθώς και για τη θέση με την οποία προσέρχεται στην κρίσιμη αυτή σύσκεψη η κυβέρνηση. Ο αρχηγός της Ν. Δ. ναι μεν τον άκουσε με προσοχή, ωστόσο από τη διάρκεια της μεταξύ τους συζήτησης καθίσταται σαφές ότι οι δύο άνδρες δεν προχώρησαν σε ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, αν και έμπειροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει τις προσεχείς ώρες και νέα επικοινωνία, εξ αυτών που συχνά μένουν πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο κ. Σαμαράς απέφυγε να επαναλάβει τις δικές του θέσεις, τις οποίες ούτως άλλως έχει αποσαφηνίσει και πολύ πρόσφατα, τασσόμενος κατηγορηματικά εναντίον της συμμετοχής ιδιωτών και επαναλαμβάνοντας ότι η μόνη λύση είναι η έκδοση ευρωομολόγου. Πάντως, στο επιτελείο της Συγγρού ο προβληματισμός -μετά και τη νέα χθεσινή παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου- είναι μεγάλος, καθώς αν αποκλεισθεί η εκδοχή ότι η κ. Αγκελα Μέρκελ επιχείρησε να κατεβάσει, για επικοινωνιακούς λόγους και μόνον, τον πήχυ των προσδοκιών, τότε, όπως σημειώνουν, δεν πρέπει να αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις από την αυριανή σύνοδο. Προσθέτουν, δε, ότι με τους αργούς ρυθμούς που κινείται η Ε. Ε., σε λίγο δεν αποκλείεται -λόγω της αύξησης των επιτοκίων στο σύνολο της Ευρωζώνης- να καταστεί ατελέσφορη ακόμη και αυτή η λύση του ευρωομολόγου. Το κλίμα έντασης το οποίο υπάρχει πλέον στις σχέσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώθηκε χθες ανάγλυφα και στον νέο γύρο αντιπαράθεσης με τον υπουργό Οικονομίας κ. Ευ. Βενιζέλο. Εξαιρετικά οξεία ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος κ. Γ. Μιχελάκη, ο οποίος χαρακτήρισε τον υπουργό «επιρρεπή σε παραληρήματα παραπληροφόρησης και θιασώτη της στρατιωτικής πειθαρχίας και τον κατηγόρησε ότι επιμένει να υβρίζει τη Ν. Δ. και τον πρόεδρό της, απαιτώντας να μην έχουν θέση για τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας».

Η αντιπαράθεση δεν περιορίζεται μόνο στον δημόσιο λόγο, αλλά και στα, για πολλούς, προφανή μέτρα, όπως η συγχώνευση – κατάργηση δημόσιων φορέων. Χθες ο τομεάρχης Απασχόλησης κ. Ν. Νικολόπουλος, σε δημόσια κομματική εκδήλωση, τοποθετήθηκε ρητώς εναντίον της κατάργησης σειράς οργανισμών του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων το ΙΓΜΕ και ο ΕΟΜΜΕΧ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή