Ανασχηματισμός της κυβέρνησης στην Κύπρο

Ανασχηματισμός της κυβέρνησης στην Κύπρο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ευρύ ανασχηματισμό προχωρά ο πρόεδρος της Κύπρου, Δ. Χριστόφιας, μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Κυπριανού, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα δυσαρέσκειας που εκδηλώνεται από τους πολίτες για την κυβέρνηση, αλλά και τον ίδιο προσωπικά. Η πολιτική κρίση, που υπόβοσκε και εκδηλώθηκε μετά τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», φαίνεται ότι βαθαίνει στην Κύπρο. Ο κ. Χριστόφιας είδε τον υπουργό Εξωτερικών να αρνείται να παραμείνει στη θέση του και να επιμένει στην παραίτηση, ενώ δυσκολίες αντιμετωπίζει στην εξεύρεση νέων προσώπων για να στελεχώσει το κυβερνητικό σχήμα. Ολα αυτά σε συνθήκες μεγάλης πίεσης που διαμορφώνεται από τις συνέπειες της έκρηξης, από την οικονομική κρίση στην οποία φαίνεται ότι βυθίζεται η Κύπρος και από τις εξελίξεις σε σχέση με τις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, για τις οποίες, μόλις προχθές, ελήφθη απόφαση εντατικοποίησης.

Παράλληλα, το έτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το ΔΗΚΟ του Μάριου Καρογιάν, ζητεί από τον κ. Χριστόφια τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, με το σκεπτικό ότι η κρισιμότητα των στιγμών και οι μεγάλες απαιτήσεις που προβάλλουν, απαιτούν ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα, το ΔΗΚΟ ζητεί να έχει τον τελευταίο λόγο ως προς τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για τη στελέχωση τεσσάρων υπουργικών θώκων και συγκεκριμένα στα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας, Εμπορίου και Οικονομικών. Το αίτημα, όπως αναφέρουν από το ΔΗΚΟ, δεν έχει να κάνει με την προώθηση στελεχών του κόμματος σε αυτές τις θέσεις, αλλά με επιλογή προσώπων ευρείας αποδοχής, με το σκεπτικό ότι τα υπουργεία αυτά θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις το προσεχές διάστημα.

Ο Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Στην Κύπρο, χθες, τιμήθηκε η επέτειος της τουρκικής εισβολής και η μνήμη των θυμάτων. Στο μήνυμά του, ο κ. Χριστόφιας επικεντρώθηκε στην πρόσφατη φονική έκρηξη, επαναλαμβάνοντας ότι η διερεύνηση της υπόθεσης θα είναι τάχιστη και οι ευθύνες θα αποδοθούν σε κάθε επίπεδο. Την ίδια στιγμή, στα Κατεχόμενα, παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγιναν μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις. Η άφιξη του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος συνοδευόταν από πολυμελή αντιπροσωπεία, ενώ για την ασφάλειά του επιστρατεύθηκαν 2.000 Τούρκοι αστυνομικοί, σημαδεύθηκε από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας Τουρκοκυπρίων. Ενώ οι έποικοι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, από Τουρκοκύπριους οργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις που είχε κάνει πρόσφατα ο κ. Ερντογαν, όταν στα Κατεχόμενα έγιναν διαδηλώσεις κατά της πολιτικής της Τουρκίας. Το συνδικάτο δημοσίων υπαλλήλων, που είχε πρωτοστατήσει και σε εκείνες τις κινητοποιήσεις, διοργάνωσε τη διαμαρτυρία για την άφιξη Ερντογάν. Οι διαδηλωτές, που συγκρούστηκαν με την Αστυνομία, επιχείρησαν να κατεβάσουν αφίσες που είχαν αναρτηθεί για την υποδοχή του Τούρκου πρωθυπουργού και να αναρτήσουν πανό με συνθήματα κατά της πολιτικής του.

Εντονη δυσαρέσκεια προκλήθηκε σε μεγάλη μερίδα των Τουρκοκυπρίων και για τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η Αγκυρα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή