Πρώτο βήμα πριν από τη σύσταση προκαταρκτικής για Siemens

Πρώτο βήμα πριν από τη σύσταση προκαταρκτικής για Siemens

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργήσει η απόφαση της γερμανικής εταιρείας Siemens να στραφεί δικαστικώς κατά του ελληνικού Δημοσίου, επιδιώκοντας να μην καταβάλει καμία αποζημίωση για το περιώνυμο σκάνδαλο, αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, συζήτηση που αποτελεί το πρώτο βήμα πριν από τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Κατά τη σημερινή διαδικασία -στην οποία αναμένεται σφοδρή αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση- θα αποφασιστεί με ικανή πλειοψηφία η συγκρότηση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου εισαγγελέων που θα αξιολογήσει την ουσιαστική βασιμότητα των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί με την πρόταση 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά των πρώην υπουργών της Ν.Δ. κ. Γ. Αλογσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη για την υπόθεση Siemens. Ηδη με χθεσινή του ανακοίνωση ο κ. Γ. Αλογοσκούφης επιτίθεται στην κυβερνητική πλειοψηφία κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη στερούμενη νομικού ερείσματος, ενώ ο κ. Μαρκογιαννάκης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα οξύς στην τοποθέτησή του σήμερα.

Κοινά αδικήματα

Η σημερινή διαδικασία αφορά μόνον τους δύο πρώην υπουργούς της Ν. Δ., στους οποίους αποδίδεται η κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κατ’ εξακολούθηση. Για τους δύο πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ για τους οποίους γίνεται αναφορά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, τους κ. Α. Μαντέλη και Α. Τσοχατζόπουλο, οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κρίνουν ότι αφενός το αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί, ενώ το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα δεν εμπίπτει στα «υπουργικά», αλλά στα κοινά αδικήματα, για τα οποία υπεύθυνη είναι η τακτική δικαιοσύνη.

Επιστολή Αλογοσκούφη

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους βουλευτές ο κ. Γ. Αλογοσκούφης χαρακτηρίζει αστήρικτη και νόμω αβάσιμη την κατηγορία που του αποδίδεται, δηλ. την παράλειψη ελέγχου της διοίκησης του ΟΤΕ σχετικά με την προγραμματική συμφωνία 8002 ΟΤΕ – Siemens. Σημειώνει ότι ως πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων δεν είχε βάσει του νόμου 3249/2005 δυνατότητα παρέμβασης και καμία αρμοδιότητα εποπτείας και ελέγχου των πράξεων της διοίκησης μιας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο, όπως ο ΟΤΕ, πέραν αυτών που προβλέπονται για οποιαδήποτε ανώνυμη εταιρεία: «Ο ΟΤΕ δεν είναι ΔΕΚΟ και αν παρενέβαινα, θα παρανομούσα. Ουδεμία σύμβαση θα μπορούσα να έχω χειριστεί ή υπογράψει ή ελέγξει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του υπουργού Οικονομικών.

Αλλωστε, μια τέτοια παράλειψη, αν υπήρχε, θα βάρυνε και τον σημερινό, όπως και τον προηγούμενο υπουργό Οικονομικών, κάτι, που ορθώς και νομίμως, δεν συνέβη ποτέ», υπογραμμίζει ο κ. Αλογοσκούφης. Εκτός αυτού, ο πρώην υπουργός συμπληρώνει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν προέκυψε καμία ζημία για το ελληνικό Δημόσιο, από τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ, αντιθέτως αύξηση της τάξης των 1.504 εκατ. ευρώ μέσω αποκρατικοποιήσεων.

Εφόσον η Βουλή αποφασίσει -με μυστική ψηφοφορία- τη συγκρότηση του τριμελούς συμβουλίου κατ’ αρχήν, θα αποφασιστεί ταυτόχρονα η προθεσμία εντός της οποίας θα πρέπει να παραδώσει τη γνωμοδότησή του στον πρόεδρο της Βουλής, ενώ σε άλλη συνεδρίαση θα κληρωθούν ένας αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς εφετών με τους αναπληρωτές τους που θα συγκροτήσουν το συμβούλιο. Αν και η έκθεση του συμβουλίου έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, θεωρείται ευλόγως ότι δεσμεύει την πλειοψηφία στην εμμονή να συγκροτηθεί προκαταρκτική επιτροπή, αν κρίνει βάσιμη το συμβούλιο την κατηγορία, ή να την αποσύρει σε αντίθετη περίπτωση.

Απηλλάγη ο κ. Νίκος Ζαγοριανός

Απαλλάσσεται από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε αναφορικά με τους χειρισμούς του στην ανάκριση που διενήργησε για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens ο ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός.

Με βούλευμα, το Συμβούλιο Εφετών έκρινε ότι δεν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί σε βάρος του για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος.

Συγκεκριμένα, το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι δεν υπήρξαν παραλείψεις του κ. Ζαγοριανού, ο οποίες να συνετέλεσαν στη διαφυγή του Μιχάλη Χριστοφοράκου, βασικού κατηγορούμενου της υπόθεσης, στο εξωτερικό.

Την απαλλαγή του Νίκου Ζαγοριανού είχε ζητήσει με πρότασή του προς το Συμβούλιο και ο εισαγγελέας Εφετών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο δικαστικός λειτουργός έχει κριθεί αθώος και σε πειθαρχικό επίπεδο με απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή