Διαφορετικές προσεγγίσεις

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης υποδέχτηκαν με διαφορετικές αντιδράσεις το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και τις διεργασίες που συντελούνταν χθες στις Βρυξέλλες. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν τις προτεινόμενες λύσεις, ενώ πολύ πιο προσεκτικά στις αντιδράσεις τους ήταν ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Αριστερά.

Η Δημοκρατική Συμμαχία δεν σχολίασε τις πληροφορίες, στη Βουλή όμως χθες η κ. Ντόρα Μπακογιάννη επισήμαινε, πως αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για ένα σχέδιο επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και επιμήκυνσης του χρέους, θα πρόκειται για υιοθέτηση της πρότασης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, την οποία είχαν επεξεργαστεί από κοινού με το κόμμα της.

Το ΚΚΕ απέρριψε κατηγορηματικά το σχέδιο λύσης: «Οποια λύση και να δώσει η λυκοσυμμαχία της Ε.Ε., είτε αναβάλλει την απόφασή της, μπαίνουμε σε μια περίοδο εξαιρετικά σκληρή, ακόμα πιο σκληρή για τον λαό. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι τι αποφασίζουν πια οι επάνω, αλλά τι αποφασίζει ο λαός, οι λαοί της Ευρώπης εναντίον των επάνω. Δεν υπάρχει καμιά ελπίδα από τις αποφάσεις τους. Ο λαός πρέπει να ανασυνταχθεί και να διεκδικήσει ανατρεπτική αλλαγή», δήλωσε χθες η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ τονίζει, ότι «όλες οι λύσεις που προτείνονται, στον βαθμό που δεν επαναθεμελιώνουν την αρχιτεκτονική της ΟΝΕ και δεν παρακάμπτουν τις αγορές, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν». Κατά τον ΣΥΝ, η κρίση των δημόσιων χρεών είναι το αποτέλεσμα της βαθιάς συστημικής κρίσης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και της Ευρωζώνης και «η υπέρβαση της κρίσης απαιτεί δομικές αλλαγές στην Ευρωζώνη και περιορισμό του ρόλου των τραπεζών και των συμφερόντων των κερδοσκοπικών αγορών». Η Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την ψήφιση του μνημονίου έχει ακυρώσει τις «κόκκινες γραμμές», βάσει των οποίων υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται.

Πολύ επιφυλακτικός ήταν ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, κ. Κ. Αϊβαλιώτης, ο οποίος περιορίστηκε να σχολιάσει για την κ. Μέρκελ, ότι «και ο Αγιος φοβέρα θέλει. Που ο διάολος της Ευρώπης…». Η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει ότι «το προσχέδιο απόφασης της Συνόδου κορυφής του Eurogroup έχει πολλά ανοικτά θέματα» και καλεί την κυβέρνηση «να διεκδικήσει και να επιτύχει λύσεις που θα διασφαλίζουν τη θετική αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της χώρας με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση του επιτοκίου και περίοδο χάριτος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή