Η Ευρώπη θωρακίζει Ελλάδα και ευρώ

Η Ευρώπη θωρακίζει Ελλάδα και ευρώ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και ιστορική συνεδρίαση, οι αρχηγοί κρατών της Ευρωζώνης αποφάσισαν χθες το βράδυ να προσφέρουν στην Ελλάδα ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης, ύψους 159 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 109 δισ. θα συνεισφέρει η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, εκ των οποίων τα 49 δισ. ευρώ είναι το υπόλοιπο από το προηγούμενο πακέτο. Ο ιδιωτικός τομέας μέχρι το 2014 θα συνεισφέρει με 49,6 δισ. ευρώ (37 δισ. από το πρόγραμμα ανταλλαγής και μετακύλισης ομολόγων και 12,6 δισ. από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων). Παράλληλα, οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποφάσισαν να ενισχύσουν σημαντικά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της κρίσης δημοσίου χρέους που πλέον απειλεί τη σταθερότητα της ίδιας της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αποκλείεται να προκληθεί πιστωτικό γεγονός, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί η Ελλάδα να βρεθεί για μικρό χρονικό διάστημα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. «Εχουμε λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζεται για παν ενδεχόμενο» είπε ο κ. Τρισέ γεγονός που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών είναι πλήρως εξασφαλισμένη.

Η Ευρωζώνη θα προσφέρει τη νέα χρηματική βοήθεια στην Ελλάδα με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, περίπου 3,5%, και περίοδο αποπληρωμής των δανείων τουλάχιστον 15 χρόνια και μέχρι 30 χρόνια με περίοδο χάριτος 10 χρόνια, αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής. Παράλληλα αποφασίστηκε η σημαντική επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των 60 δισ. ευρώ που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το χρονικό διάστημα. Στόχος του νέου προγράμματος οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα είναι να «βελτιωθεί αποφασιστικά η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το πρόγραμμα αναχρηματοδότησής της». Σε σημαντικό βαθμό αυτό επιτυγχάνεται από το πρωτόγνωρα χαμηλό επιτόκιο δανεισμού 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα που κυμαίνεται μεταξύ 15 και 30 χρόνων. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με καθαρή συνεισφορά 37 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 συν 12,6 δισ. ευρώ από την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, αποτελεί το δεύτερο στοιχείο που θα βελτιώσει σημαντικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ τεσσάρων προτάσεων, οι τρεις αφορούν ανταλλαγή παλαιών ελληνικών ομολόγων με νέα και η τέταρτη αφορά τη μετακύλιση ομολόγων. Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα χάσουν το 21% της καθαρής τρέχουσας αξίας των ομολόγων τους. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα κληθούν να τα ανταλλάξουν, εθελοντικά, με νέα, 30ετούς διάρκειας, με επιτόκιο 4,5%. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα μειώσει το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 12% δήλωσε χθες βράδυ ο κ. Σαρκοζί. Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να προστατέψει τις ελληνικές τράπεζες, παρέχοντας εγγυήσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην περίπτωση που απαιτηθεί, προκειμένου η ΕΚΤ να εξακολουθήσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Θεωρείται πολύ πιθανό οι τρεις μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης να θεωρήσουν ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας εξαιτίας της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών. Ωστόσο, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους η εξέλιξη αυτή θα διαρκέσει λίγες ημέρες και δεν θα έχει επιπτώσεις ούτε στις αγορές, ούτε στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ο οποίος θα λάβει εγγυήσεις από το EFSF στην περίπτωση που η ΕΚΤ σταματήσει προσωρινά να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα. Παράλληλα, οι ηγέτες της Ευρωζώνης επανέλαβαν την πρόθεσή τους να κινητοποιήσουν τους πόρους των κοινοτικών ταμείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να επανεκκινήσουν την ελληνική οικονομία. Τέλος, πολύ σημαντική είναι η απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης να ενισχύσουν σε σημαντικό βαθμό το EFSF, το οποίο θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα και από τη δευτερογενή αγορά, να προσφέρει προληπτικά βοήθεια σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και να δανείζει τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή