Η Ν.Δ. μελετά το περιεχόμενο της απόφασης

Η Ν.Δ. μελετά το περιεχόμενο της απόφασης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερο προβληματισμό για τις συνέπειες τυχόν επιλεκτικής χρεοκοπίας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά συνολικά για την Ευρωζώνη αλλά και με ταυτόχρονη έλλειψη αντιπολιτευτικής σπουδής υπό τον φόβο να της αποδοθεί μικροκομματική αντίδραση, υποδέχθηκε το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας το κείμενο συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξε έπειτα από επίπονες διαβουλεύσεις η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.

Η δυσκολία στο περιεχόμενο της αντίδρασης επιβεβαιώθηκε από το γεγονός ότι μέχρι τα μεσάνυχτα δεν είχε εκδοθεί δήλωση του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, σε συνεργασία με τους συμβούλους του, επιθυμούσε να αποκτήσει καθαρή εικόνα και κρίση για το περιεχόμενο της συμφωνίας, πριν τοποθετηθεί επ’ αυτής. «Υπάρχουν κρίσιμα σημεία της συμφωνίας που μένει να αποσαφηνιστούν. Πριν συμβεί αυτό, κάθε σχόλιο είναι παρακινδυνευμένο» σχολίαζαν χθες το βράδυ στελέχη της Συγγρού. Οι ίδιοι κύκλοι εστίαζαν κυρίως σε δύο ζητήματα: σε αυτό της επιλεκτικής χρεοκοπίας και των συνεπειών της στη σταθερότητα της Ευρωζώνης και στον τρόπο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων. «Στο κείμενο δεν υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίον θα συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας», υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά στελέχη της Συγγρού, αναμένοντας τη σημερινή ημέρα για την αποσαφήνιση των γκρίζων ζωνών του σχεδίου.

Προβληματισμός για τις επιπτώσεις

Ακόμη μεγαλύτερος ήταν ο προβληματισμός τους για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην Ευρωζώνη από μία επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδος.

«Είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε ζητεί από χώρα-μέλος να μην πληρώσει ομόλογα. Η αντίδραση των αγορών θα κρίνει την απόφαση αυτή, διότι είναι ορατός ο κίνδυνος να θελήσουν και άλλες χώρες να ελαφρύνουν το χρέος τους και αυτό θέτει εν αμφιβόλω τη σταθερότητα των ομολόγων», παρατηρούσαν.

Το τρίτο και σημαντικότερο, ίσως, στοιχείο για τη Νέα Δημοκρατία αφορά σε αυτή καθαυτή την ουσία του προβλήματος που είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία συνεχίζει να βουλιάζει.

Βεβαιότητα συνεργατών του κ. Σαμαρά

«Αν η χώρα δεν μπει ταχύτατα σε τροχιά ανάπτυξης, σε τρεις μήνες θα βρισκόμαστε πάλι στο σημείο που είμαστε σήμερα», λένε συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ο οποίος θεωρείται βέβαιο ότι στην τοποθέτησή του θα προκρίνει εκ νέου την ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας, αφού προηγουμένως ενημερωθεί για τις πτυχές του αναπτυξιακού σχεδίου «Μάρσαλ» που περιλαμβάνεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Υπενθυμίζεται ότι τις παραμονές της Συνόδου, ο κ. Σαμαράς είχε καταθέσει εκ νέου την κάθετη διαφωνία του με το ενδεχόμενο συμμετοχής των ιδιωτών στο ρίσκο των ομολόγων, ενώ για την «επιλεκτική χρεοκοπία», είχε τονίσει ότι δεν είναι λύση και πρέπει να αποφευχθεί γιατί επιδεινώνει τα προβλήματα ρευστότητας χωρών όπως η Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή