Πολιτική ήττα στην υπόθεση της Siemens

Πολιτική ήττα στην υπόθεση της Siemens

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απρόοπτη και ηχηρή πολιτική ήττα υπέστη χθες στη Βουλή το κυβερνών κόμμα, σε μια μυστική ψηφοφορία «χαλαρής» επίπτωσης, από το αποτέλεσμα της οποίας, όμως, εκτιμάται ότι τίθεται εν αμφιβόλω η περαιτέρω συνέχιση της προανακριτικής διερεύνησης της υπόθεσης Siemens. Τουλάχιστον 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την περίπτωση του πρώην υπουργού κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη και τουλάχιστον 9 για τον κ. Γ. Αλογοσκούφη ψήφισαν εκτός της κομματικής γραμμής, καταψηφίζοντας την πρόταση που και οι ίδιοι συνυπέγραψαν, να ανατεθεί σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο εισαγγελέων ο έλεγχος της βασιμότητας των κατηγοριών για διάπραξη απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κατ’ εξακολούθηση κατά του Δημοσίου. Με αναγκαίες τις 151 θετικές ψήφους, υπερψήφισαν για την περίπτωση του κ. Μαρκογιαννάκη 136 βουλευτές (έναντι 150 παρόντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ) έναντι 8 κατά, 10 «παρών», 13 λευκών και 11 άκυρων, ενώ για τον κ. Αλογοσκούφη 141 υπέρ, 7 κατά, 6 «παρών», 13 λευκών και 11 άκυρων. Από την ψηφοφορία απουσίασαν 4 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δύο από τους οποίους κρίνονται αδικαιολόγητοι (Βάσω Παπανδρέου, Φραγκ. Παρασύρης). Λευκό κατά δήλωσή τους ψήφισαν ΚΚΕ, Δημοκρατική Συμμαχία και Δημοκρατική Αριστερά, ακύρωσαν τα ψηφοδέλτιά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απείχαν από την ψηφοφορία Ν.Δ. και ΛΑΟΣ.

Η πρώτη αντίδραση κύκλων της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ήταν αμηχανία, καθώς ήδη από την εκφώνηση των ονομάτων, ήταν βέβαιο ότι με τις τέσσερις απουσίες δεν επιτύγχανε το ΠΑΣΟΚ τις 151 ψήφους (η δύναμή του είναι 154 βουλευτές). Στην ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι «η Κ.Ο. κατέβαλε κάθε προσπάθεια αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων του Συντάγματος και του Κανονισμού για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης» και ότι «σε ανάλογες ψηφοφορίες για πρόσωπα δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά η ψήφος είναι κατά συνείδηση».

Το πλήγμα είναι σημαντικό, γιατί στην πρώτη εφαρμογή του θεσμού του γνωμοδοτικού συμβουλίου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν κατ’ ουσία με την ψήφο τους αρνητική πρόθεση έναντι των προανακριτικών, ενώ φέρνουν σε δύσκολη θέση το κόμμα, αφού θα πρέπει τώρα να αποφασιστεί αν θα επιμείνει στην πρόταση για συγκρότηση προκαταρκτικής ή θα την αποσύρει. Κατά τον Κανονισμό της Βουλής υποχρεούται ο πρόεδρος του Σώματος να φέρει την πρόταση προς συζήτηση εντός 15 ημερών. Αν την αποσύρει, παίρνει το κόστος της αναδίπλωσης. Αν επιμείνει στην πρόταση -που είναι κατά κύκλους του ΠΑΣΟΚ το πιθανότερο- τότε ενδεχομένως να αντιμετωπίσει το κυβερνών κόμμα ένα νέο φιάσκο, αφού η πρόταση θα καταλήξει σε νέα μυστική ψηφοφορία για τα δύο πρόσωπα.

Η αντίδραση της Ν.Δ.

Από το ύφος της ανακοίνωσης της Κ.Ο., η αντιπολίτευση τεκμαίρει ότι το θέμα μάλλον οδεύει σε απόσυρση. «Ο πολιτικός εκφυλισμός του σκανδάλου Siemens που επιχείρησε η κυβέρνηση απορρίφθηκε από τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. κ. Ιω. Μιχελάκης, ενώ ο κ. Γ. Αλογοσκούφης εξέφρασε με δήλωσή του τις ευχαριστίες του για την απόρριψη της πρότασης «που εμπνεύστηκε μια μικρή ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην εξεταστική επιτροπή. Η άθλια μικροκομματική προσπάθεια εμπλοκής μου σε αυτή την υπόθεση, στην ουσία κατέρρευσε.» Η χθεσινή συζήτηση, παρά την ένταση, κινήθηκε σε ένα κλίμα γενικής αδιαφορίας που εκδηλώθηκε με την ελάχιστη παρουσία βουλευτών και περιορισμένο ενδιαφέρον για εγγραφή ομιλητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή