Πρόγραμμα ανταλλαγών και επαναγοράς ομολόγων

Πρόγραμμα ανταλλαγών και επαναγοράς ομολόγων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις προτάσεις για ανταλλαγή παλιών ελληνικών ομολόγων με νέα και ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που θα μειώσουν το μέγεθος του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά 38,5 δισ. ευρώ ή κατά 16,8% κατέθεσε η Διεθνής Ενωση Τραπεζών (IIF), σύμφωνα με έγγραφο της 20ής Ιουλίου που έχει η «Κ» στη διάθεσή της. Οι απώλειες των επενδυτών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγών και επαναγοράς ομολόγων υπολογίζονται σε 20% σε σχέση με την καθαρή παρούσα αξία (NPV) των ομολόγων.

Το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα βασίζεται σε τέσσερις διαφορετικές επιλογές για τους επενδυτές, μέσω των οποίων θα επιτευχθεί μείωση του ελληνικού χρέους κατά 13,5 δισ. ευρώ, ενώ μείωση κατά 25 δισ. ευρώ θα επιτευχθεί μέσω της επαναγοράς ομολόγων, αναφέρεται στην πρόταση των τραπεζιτών.

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα βελτιωθεί κατά πολύ, υποστηρίζει το IIF, μέσω της αύξησης της μέσης περιόδου ωρίμανσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων από 6 χρόνια σήμερα σε 11 χρόνια. «Θα επιταχυνθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, περιορίζοντας έτσι την εξάρτηση της Ελλάδας από τη χρηματική βοήθεια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ».

Προσέγγιση

Οι απώλειες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπολογίζονται σε 44 δισ. ευρώ αν στα προγράμματα συμμετάσχει το 90% των τραπεζών. «Οι απώλειες είναι σημαντικές, αλλά διαχειρίσιμες. Η προσέγγιση αναμένεται να σταθεροποιήσει τις αγορές και να περιορίσει την εξάπλωση της κρίσης». Οι ανταλλαγές ομολόγων και το πρόγραμμα επαναγοράς αναμένεται να οδηγήσει σε προσωρινή υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία επιλεκτική χρεοκοπία, κάτι που εκτιμάται από το IIF ότι δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις αγορές, ενώ δεν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός και απαίτηση πληρωμής των ασφαλίστρων αντιστάθμισης κινδύνου (CDS).

Ενα Ταμείο Επαναγοράς Χρέους θα διαθέτει 40 δισ. ευρώ, δέκα εκ των οποίων θα προέλθουν από την Ε.Ε. και τα υπόλοιπα 30 δισ. από μη ευρωπαϊκές πηγές και το ΔΝΤ, ποσό με το οποίο θα αγοραστεί υπάρχον χρέος ονομαστικής αξίας 65 δισ. ευρώ.

Για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων προτείνονται τέσσερις παραλλαγές, κάθε μία από τις οποίες θα απορροφήσει το 25% της συνολικής ανταλλαγής. Πρώτη επιλογή αφορά την ανταλλαγή ομολόγων στο 80% της ονομαστικής τους τιμής με νέα, τριακονταετούς διάρκειας, το κεφάλαιο των οποίων θα είναι εγγυημένο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), με κουπόνι μηδενικής απόδοσης και πιστοληπτικής αξιολόγησης ΑΑΑ. Το πραγματικό επιτόκιο που θα πληρώσει η Ελλάδα ανέρχεται σε 7,69%. Δεύτερη επιλογή αφορά πάλι ανταλλαγή ομολόγων στο 80% της ονομαστικής τους αξίας με μερική συνεχή ασφάλιση για 15 χρόνια για το 40% του κεφαλαίου. Το κόστος της εγγύησης θα καλύπτεται από το EFSF και το πραγματικό επιτόκιο που θα πληρώσει η Ελλάδα είναι 7,17%.

Εγγυημένο

Η τρίτη επιλογή αφορά ανταλλαγή ομολόγων στην ονομαστική τους αξία με νέα τριακονταετούς διάρκειας και το κεφάλαιο εγγυημένο από το EFSF με μηδενικό κουπόνι και πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ. Το επιτόκιο που θα πληρώσει η Ελλάδα ανέρχεται σε 5,74%.

Η τελευταία επιλογή αφορά ομόλογο που θα μετακυλιστεί κατά τη λήξη του στην ίδια ονομαστική αξία και με τριακονταετή διάρκεια. Το κεφάλαιο θα εγγυηθεί το EFSF με κουπόνι μηδενικής απόδοσης και το επιτόκιο που θα πληρώσει η Ελλάδα θα είναι 5,74%

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή