Πολλά αρνητικά «βλέπει» η Ν.Δ.

Πολλά αρνητικά «βλέπει» η Ν.Δ.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες θετικές -εν μέσω πλήθους αρνητικών- εξελίξεις προοιωνίζεται κατά τον κ. Σαμαρά η προχθεσινή απόφαση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε το νέο πακέτο ως επιβεβαίωση της αποτυχίας του Μνημονίου, προέβλεψε ότι δεν θα επαρκέσει αν δεν συνοδευτεί από αναπτυξιακά μέτρα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες από την αναμενόμενη μετάπτωση της Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Σε μία μακροσκελή δήλωσή του, ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να αποδομήσει σημείο προς σημείο την κυβερνητική επιχειρηματολογία. Αναγνωρίζοντας μεν τα όποια θετικά, κατέληξε ότι με τη συμφωνία και το ελληνικό χρέος περιορίζεται σε πολύ μικρό βαθμό, κατά 26 δισ. ευρώ, και η Ελλάδα αποκτά «τη ρετσινιά» της πρώτης χώρας της Ευρωζώνης που υπάγεται σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Εκτίμησε, δε, ότι θα απαιτηθούν και νέα περιοριστικά μέτρα. Απαιτείται αλλαγή πολιτικής, «αλλιώς θα δίνουμε παράταση ζωής σε μία οικονομία που αργοπεθαίνει λόγω ύφεσης», κατέληξε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος και απέρριψε την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων.

Πολύωρη σύσκεψη

Η χθεσινή ανακοίνωση του προέδρου της Ν.Δ. ήταν το αποτέλεσμα πολύωρης σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν ο σύμβουλός του κ. Χρ. Λαζαρίδης, ο αναπληρωτής τομεάρχης κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο καθηγητής της Οξφόρδης, συνομιλητής του κ. Σαμαρά, Δ. Τσομώκος και οι Γ. Βρούτσης και Γ. Μιχελάκης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρχε διαρκής ενημέρωση για την αξιολόγηση του νέου πακέτου για την Ελλάδα από τους διεθνείς οίκους και τις μεγάλες τράπεζες, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αίσθηση που υπήρχε εξ αρχής στο γαλάζιο επιτελείο ότι όσα αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες «είναι πλέον ανεπαρκή». «Πριν από 14 μήνες ακούσαμε ότι με ένα δάνειο 110 δισ. ευρώ, αποφεύγεται η χρεοκοπία της χώρας και ότι θα βγαίναμε στις αγορές στο τέλος του 2011. Σήμερα, μαθαίνουμε ότι θα χρειαστεί ένα επί πλέον δάνειο ίδιου ύψους, 109 δισεκατομμυρίων, και είναι άγνωστο πότε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές», σημείωσε ο κ. Σαμαράς. Η βελτίωση των όρων δανεισμού είναι θετικό βήμα, αλλά δεν επαρκεί, αν δεν ξεπεραστεί η βαθιά ύφεση, προσέθεσε. Χαρακτήρισε θετική την εξασφάλιση της ρευστότητας τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων, αν και εκτίμησε δεν διασφαλίζεται η ρευστότητα της πραγματικής μας Οικονομίας. Ως προς την εμπλοκή του Μηχανισμού EFSF στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, επισημαίνοντας πάντως πως πρέπει να αυξηθεί σημαντικά το συνολικό ποσό που έχει το ταμείο στη διάθεσή του, κάτι για το οποίο ουδέν προβλέπεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή