Από διεθνή κρησάρα τα φάλτσα

Από διεθνή κρησάρα τα φάλτσα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτό που μάλλον δεν έχει αντιληφθεί όχι μόνον η Ν.Δ. αλλά και πολλά στελέχη της κυβέρνησής σας είναι ότι η εποχή που άλλα έλεγαν στην Ελλάδα χάριν εσωτερικής κατανάλωσης και άλλα στο εξωτερικό, στους ηγέτες της Ε. Ε., παρήλθε ανεπιστρεπτί».

Η διαπίστωση ανήκει σε ξένο δημοσιογράφο που καλύπτει το ελληνικό πρόβλημα για ένα διεθνές δημοσιογραφικό δίκτυο. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα αρκετοί υπουργοί (π. χ. τελευταίος ο κ. Π. Οικονόμου) δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως στη χώρα μας ζουν εδώ και μήνες δεκάδες ξένοι ανταποκριτές (υπολογίζονται σε περισσότερους από 65) οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μεταδίδουν ευλόγως ως είδηση στα ΜΜΕ που εργάζονται οποιαδήποτε παραφωνία εντοπίζουν σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Με συνέπεια να εκτίθεται διαρκώς η χώρα ως αναξιόπιστη, με ανυπολόγιστες συνέπειες, λόγω του τρόπου που «αξιοποιούν» τις ελληνικές παρασπονδίες οι περιβόητες αγορές.

Η εγγενής τάση των εκπροσώπων μας είτε να λεονταρίζουν είτε και να μεταθέτουν σε εξωγενείς παράγοντες τις ευθύνες που τους αναλογούν δεν μπορεί παρά να αποδοθεί στην «παραδοσιακή» θεωρία του πολιτικού κόστους.

Η αδυναμία, ωστόσο, των κυβερνώντων, αλλά και της Ν. Δ. να αντιληφθούν ότι κάθε «φάλτσο» και αμφισημία τους ελέγχεται εδώ και μήνες πια από την τρόικα και τον διεθνή Τύπο είναι και για έναν επιπλέον τρόπο ανεξήγητη. Μπορεί να μην έχει γίνει ιδιαιτέρως γνωστό στη χώρα μας, αλλά μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου στην Αθήνα ζει και εργάζεται μονίμως μια 15μελης ομάδα ξένων και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων που έχουν ως αποκλειστικό τους αντικείμενο και την μετάδοση στο εξωτερικό όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα στελέχη αυτής της ομάδας που εκπροσωπούν ξεχωριστά την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ αποδελτιώνουν καθημερινά όλες τις εφημερίδες. Μεταφέρουν, δε, στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον το «κλίμα» που διαμορφώνεται μέσα από τα κανάλια, απομαγνητοφώνοντας τις απόψεις των υπουργών, ακόμη και απλών βουλευτών. Ετσι εξηγείται, άλλωστε, ότι λίγο πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, κορυφαία δίκτυα, όπως το BBC ή το CNN, ενδιαφέρονταν να εξασφαλίσουν μια αποκλειστική δήλωση των… διάσημων και στο εξωτερικό κ. Κουρουμπλή και Αθανασιάδη, καθώς ήταν ήδη γνωστό ότι μπορεί και να το καταψηφίσουν.

Ολα τούτα προφανώς εξηγούν την καθυστερημένη απόφαση της κυβέρνησης να δημοσιοποιεί πλέον στους Ελληνες πολίτες «την πλήρη αλήθεια», όπως λέγεται ότι είναι το μότο της «νέας επικοινωνιακής της πολιτικής». Το αν θα αποδώσει η νέα αυτή στρατηγική μένει να φανεί. Οσο για τη Ν. Δ. αρέσκεται εσχάτως να μεγιστοποιεί την ανάδειξη των θέσεών της από μια εφημερίδα των ΗΠΑ, αδιαφορώντας κατά τα άλλα που σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος, αλλά και οι περισσότερες πρωτεύουσες αντιμετωπίζουν τις αντιπροτάσεις της με πρωτοφανή επιφυλακτικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή