Η αγορά αναμένει ρευστό

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη σταδιακή αποκατάσταση της ρευστοτητας των τραπεζών, τόσο η αγορά όσο και το οικονομικό επιτελείο περιμένουν ασθμαίνοντας τη διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία. Ρευστότητα των τραπεζών σημαίνει και ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας, ανέφερε προχθές ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι πλέον το τραπεζικό σύστημα είναι το πιο εγγυημένο στην Ευρώπη.

Ο μόνος τρόπος για να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η ελληνική οικονομία είναι να διοχετευθούν πόροι στην αγορά. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει το ελληνικό Δημόσιο να εισπράξει έσοδα από φόρους (ΦΠΑ και φόρους κατανάλωσης), αλλά και να μειώσει την ανεργία. Σε διαφορετική περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών θα μπει σε έναν φαύλο κύκλο περιορισμού των αποδοχών και της επιβολής σκληρών φόρων, τους οποίους, ωστόσο, θα αδυνατεί να εισπράξει. Σημειώνεται ότι στο εξάμηνο η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού ανήλθε στα 4,5 δισ. ευρώ και εφόσον στο διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του έτους δεν αλλάξει κάτι, το έλλειμμα θα διαμορφωθεί πιθανόν σε διψήφιο νούμερο μακριά από τον στόχο που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο, που προβλεπει μείωση 7,5% του ΑΕΠ.

Τα ανωτέρω αρνητικά δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και οι προβλέψεις για βαθύτερη ύφεση στο τέλος του έτους (-4,43% του ΑΕΠ σύμφωνα με το ΚΕΠΕ) οδήγησαν τον υπουργό ΟΙκονομικών Ευ. Βενιζέλο να απευθύνει κάλεσμα στον ναυτιλιακό κόσμο και στους Ελληνες της αλλοδαπής προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα. Επίσης, ζήτησε από όσους απέσυραν τις καταθέσεις από την Ελλάδα να τις επιστρέψουν.

Το σχέδιο «Μάρσαλ»

Παράλληλα απομένει να ανακοινωθεί και το περιβόητο σχέδιο «Μάρσαλ» για την ελληνική οικονομία. Οπως φαίνεται θα περιλαμβάνει τα 15 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, καθώς και δύο δισ. ευρώ από το δάνεο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν το σχέδιο «Μάρσαλ» εξαντλείται στα ανωτέρω 17 δισ. ευρώ ή περιλαμβάνει και άλλα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πάντως ότι έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες μια νεοσύστατη task force ειδικά για τον σκοπό αυτόν υπό τον συντονισμό του επιτρόπου κ. Ρεν και την επίβλεψη του προέδρου της Ε. Ε. κ. Μπαρόζο. Μάλιστα, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Βενιζέλος είχε επαφές με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Π. Σακελλάρη, ενώ ο υπουργός Αναπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης είχε αντίστοιχες επαφές με τη γερμανική επιχειρηματική κοινότητα υπό τις ευλογίες της γερμανικής κυβέρνησης.

Πάντως, με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης για το πακέτο των 109 δισ. ευρώ αναμένεται ένα νέο σκληρό φορολογικό πακέτο. Και αυτό, διότι η τρόικα επιθυμεί να διασφαλίσει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί μέχρι το 2014 κάτω του 3%. Οι δανειστές μας προς το παρόν δεν μας εμπιστεύονται ότι μπορούμε να μειώσουμε το κράτος, αλλά και να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Κατι που φαίνεται και από τα στοιχεία του τρέχοντος έτους, όπου οι εφορίες έχουν «κατεβάσει ταχύτητα». Ηδη ο υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή