Μεγάλη πτώση των spreads

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κρίσιμες αποφάσεις που ελήφθησαν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., την περασμένη Πέμπτη, αποσυμπιέσαν τις αγορές από τις τεράστιες πιέσεις των τελευταίων μηνών. Ομως, ο προβληματισμός για την πρακτική εφαρμογή του δεύτερου δανειοδοτικού προγράμματος για την Ελλάδα ήταν αισθητός στο ευρύτερο επενδυτικό κλίμα. Προς επιβεβαίωση της αποφασιστικότητας των ισχυρών της Ευρωζώνης για την ασφαλή έκβαση της δημοσιονομικής κρίσης, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δεσμεύτηκε με την παρουσίαση γαλλογερμανικών προτάσεων για τη βελτίωση της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης τον επόμενο Σεπτέμβριο. Οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά, αλλά τηρούν επιφυλάξεις.

Αυτό κατέστη σαφές, εξάλλου, από την πορεία των αγορών χρέους Ισπανίας και Ιταλίας, δύο μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης που θεωρούνταν τα επόμενα θύματα αυτής της πρωτόγνωρης δημοσιονομικής κρίσης στην ιστορία της μεταπολεμικής Ευρώπης. Από τη μια πλευρά, η πτώση των spreads στα 10ετή ελληνικά ομόλογα κατά 189,3 μονάδες βάσης, στις 1.209,3, ήταν σταθερή από την Πέμπτη στην Παρασκευή. Από την άλλη πλευρά όμως, τα spreads των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν την Παρασκευή στις 262,40 μ.β. από τις 253,10 μ.β. μία ημέρα πριν, με τις αποδόσεις να σκαρφαλώνουν στο 5,4% και πλέον. Τα spreads των ισπανικών 10ετών ομολόγων έφθασαν την Παρασκευή στις 302,10 μ.β. από τις 294,60 μ.β. την Πέμπτη, ενώ οι αποδόσεις αναρριχήθηκαν στο 5,8%. Ανάλογες τάσεις αποκλιμάκωσης του αρχικού ενθουσιασμού επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 50 να κλείνει με απώλειες 0,1% και τον Dax στη Φρανκφούρτη με οριακή πτώση 0,03%. Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE Mib αποδυναμώθηκε κατά 0,15%, αλλά ο Ibex στη Μαδρίτη κινήθηκε αντίστροφα, με άνοδο 0,42%. Στην Αθήνα, ασφαλώς, το κλίμα παρέμεινε αισιόδοξο, με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να σημειώνει άνοδο 5,91%. Προβληματισμό επιβεβαίωσε, επίσης, η πορεία του ευρώ. Αρχικά ενισχύθηκε 1,5% στο 1,4440 δολάριο για να υποχωρήσει εν συνεχεία στο 1,4375 δολάριο. Αυτή η αμφίρροπη αισιοδοξία αποδόθηκε στην προειδοποίηση της Fitch ότι θα υποβαθμίσει την Ελλάδα σε «περιορισμένη χρεοκοπία», αν και ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης υπογράμμισε ότι θα συστήσει νέες κλίμακες βαθμολογίας για τη «μετα-χρεοκοπία» εποχή.

Ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, είπε ότι η σύνοδος κορυφής αποτελεί το έναυσμα για τη δημιουργία δημοσιονομικής ένωσης στην Ευρωζώνη. Μίλησε, όμως, και για αποδυνάμωση των κινήτρων των κρατών-μελών για «ατομική» δημοσιονομική υπευθυνότητα. «Μέχρι στιγμής, όλα καλά», ξεκινά άρθρο των New York Times, κάνοντας αναφορά σε «εξευρωπαϊσμό του ελληνικού χρέους». Οι επιπτώσεις στις ΗΠΑ από μια απομείωση του ελληνικού χρέους είναι περιορισμένες, εκτιμούν οι Αμερικανοί, ενώ η Διεθνής Ενωση Swaps και Πιστωτικών Παραγώγων (ISDA) ανακοίνωσε ότι το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δεν θα έπρεπε να πυροδοτήσει πιστωτικό γεγονός διότι είναι «απόλυτα εθελοντικό». Οι επενδυτές, όμως, φαίνεται πως θέλουν να κλείσει εξ ολοκλήρου το κεφάλαιο «Χρέος». Το παιχνίδι αυτό έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνο, εφόσον σενάρια χρεοκοπίας επεκτείνονται στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή