Οι προκλήσεις μιας ιστορικής απόφασης

Οι προκλήσεις μιας ιστορικής απόφασης

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόκληση είναι ιστορική. Το δεύτερο πακέτο βοήθειας, που εξασφάλισε η χώρα μας από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, της δίνει μια μεγάλη ανάσα, καθώς εξασφαλίζει τη χρηματοδότησή της για τα επόμενα χρόνια, βελτιώνει τη βιωσιμότητα του χρέους και θωρακίζει το τραπεζικό σύστημα. Υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα χάσει μια ακόμη ευκαιρία και θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της παρέχονται. Τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται, είναι κάτι παραπάνω από ευνοϊκά. Το νέο πακέτο φτάνει στα 109 δισ. ευρώ, η ιδιωτική συμμετοχή είναι εξασφαλισμένη, το επιτόκιο είναι χαμηλό και η περίοδος αποπληρωμής διευρυμένη. Υπό αυτές τις συνθήκες, η χώρα καλείται να επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2014, τελώντας υπό απόλυτη προστασία.

Η «Κ» αποκωδικοποιεί σήμερα τη συμφωνία της Πέμπτης, η οποία υπό όρους θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του τούνελ. «Αρκεί να αντιληφθούμε ότι δεν χρειάζεται μόνο να ψηφίζουμε νέους νόμους, αλλά να τους εφαρμόζουμε κιόλας», όπως διαμήνυσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ την Παρασκευή. Στην κυβέρνηση θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν το θετικό κλίμα, που δημιουργήθηκε με την απόφαση της Πέμπτης, αν και ο πρωθυπουργός, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις που δέχεται από μερίδα συνεργατών του, δεν εξετάζει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή