«Ομολογία αποτυχίας το δάνειο»

«Ομολογία αποτυχίας το δάνειο»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προφανή αμηχανία οδήγησε κατ’ αρχήν την αξιωματική αντιπολίτευση η απόφαση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το νέο πακέτο δανειοδότησης της χώρας.

Ηδη πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου και ενώ οι πρώτες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά της λύσης παρουσιάζονταν από τα Μέσα Ενημέρωσης, αρκετά γαλάζια στελέχη συνιστούσαν προσοχή, καθώς η Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε αφενός να αποφύγει τους αφορισμούς περί χρεοκοπίας, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ανησυχία και πανικό στην κοινωνία, αφετέρου δε να βρει μία καθαρή θέση, χωρίς να ακυρώσει τα όποια θετικά σημεία της συμφωνίας.

Επειτα από μία πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Αντώνη Σαμαρά, με κύριους συνομιλητές τους Χρυσ. Λαζαρίδη, Χρ. Σταϊκούρα και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Δημ. Τσομώκο, (σ. σ.: και ενώ την ίδια ώρα οι βουλευτές του κόμματος αρνούνταν την πρόσκληση των δημοσιογράφων, φοβούμενοι μη βρεθούν εκτός… γραμμής), ο πρόεδρος της Ν. Δ. έκανε λόγο για ένα σχέδιο, με θετικά μεν σημεία, αλλά ανεπαρκές για την Ελλάδα.

Η γαλάζια γραμμή συμπυκνώνεται σε τρεις θέσεις:

α) Το νέο δάνειο συνιστά ομολογία αποτυχίας του Μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής.

β) Η βελτίωση των όρων δανεισμού συνιστά ανακούφιση μεν, αλλά από μόνη της δεν αρκεί καθώς απαιτούνται δράσεις ανάπτυξης.

γ) Η Ελλάδα κολλάει τη «ρετσινιά» της επιλεκτικής χρεοκοπίας για να επωφεληθεί από μία «μικρή μείωση του συνολικού χρέους ύψους 26 δισ ευρω».

Η Ν. Δ. αναμένεται να επικεντρώσει την προσοχή της και στο ζήτημα των «εμπράγματων εγγυήσεων» που τίθενται, εκ των πραγμάτων, από το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, στοιχείο που αναμένεται να αποτελέσει και κύριο σημείο πολεμικής προς την κυβέρνηση. Στελέχη της Λεωφ. Συγγρού δεν κρύβουν την αγωνία τους για πιθανές διαφοροποιήσεις -για διαφόρους λόγους- βουλευτών του κόμματος από την κεντρική θέση, ενώ το βλέμμα τους πλέον στρέφεται στην επιλογή που θα κάνει η κυβέρνηση για την έγκριση του νέου πακέτου και αν, μέσω αυτής, θα θέσει το δίλημμα συναίνεση με 180 ψήφους ή εκλογές.

Τα άλλα κόμματα

Τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης πάλι, και δη ο Περισσός και η Κουμουνδούρου, αντιμετώπισαν αρνητικά τις εξελίξεις. Καμία ανακούφιση δεν θα προκύψει για το λαϊκό εισόδημα τόνισε το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την χαρακτήρισε ως πρώτη φάση μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

Σημείο ισορροπίας, μεταξύ των θετικών της ρύθμισης και των ανοιχτών προβλημάτων, αναζήτησαν ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για μία «βαθιά ανάσα», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να εφησυχάσει, αλλά αντιθέτως να ανεβάσει ρυθμούς.

Στο σύνολό τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάσσονται το επόμενο διάστημα να αναλύσουν τους λόγους της θέσης που λαμβάνει το καθένα απέναντι στη συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή