Σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ φέτος ο εορτασμός του Ραμαζανίου

Σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ φέτος ο εορτασμός του Ραμαζανίου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις περυσινές εικόνες με τις δημόσιες προσευχές μουσουλμάνων σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας προσπαθούν να αποτρέψουν οι ελληνικές αρχές, αλλά και οργανώσεις μουσουλμάνων μεταναστών που ζουν στη χώρα μας. Για φέτος, ύστερα από σύσκεψη τεσσάρων Γενικών Γραμματέων αποφασίστηκε η παραχώρηση του σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) για την τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων που ζουν στην Αθήνα. «Από το 2004 κάνουμε προσευχές στο ΟΑΚΑ. Πέρυσι αυτό δεν κατέστη εφικτό, καθώς αποφασίσαμε να διαθέσουμε το ποσό του ενοικίασης του χώρου για τη σίτιση απόρων», υποστήριξε στην «Κ» ο πρόεδρος Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδας Ναΐμ Ελγαντούρ.

«Αποφασίστηκε στο πλαίσιο του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του ανθρώπου, να παραχωρηθούν για την απρόσκοπτη τέλεση των καθηκόντων τους (…) σε όσους μουσουλμάνους το επιλέξουν, δύο στεγασμένοι χώροι» αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. «Δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί η περσινή κατάσταση», ανέφερε στην «Κ» ένας από τους γενικούς γραμματείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη. Αυτή, ωστόσο, είναι και η πρόθεση της μουσουλμανικής κοινότητας, η οποία προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε μουσουλμάνοι από διαφορετικές εθνότητες να χρησιμοποιήσουν τους συγκεκριμένους χώρους.

«Οι χώροι που δίνει η πολιτεία είναι αρκετοί, όλοι οι μουσουλμάνοι πρέπει να τους χρησιμοποιήσουν. Επιπλέον, είναι οι χώροι που έχουν καλή πρόσβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς. Ως Ενωση, θα προτείνουμε μετά την προσευχή που γίνεται στα αραβικά να διαβαστεί ο λόγος του ιμάμη σε όλες τις γλώσσες των μεταναστών που θα συμμετέχουν. Είναι κάτι που επιτρέπεται από τη θρησκεία μας και ελπίζουμε να βοηθήσει στο να συγκεντρωθούν πολλά άτομα», επισημαίνει ο κ. Ελγαντούρ. Θεωρεί μάλιστα ότι σιίτες και σουνίτες μπορούν να προσευχηθούν χωρίς προβλήματα ο ένας δίπλα στον άλλον. Αφήνει να εννοηθεί ακόμη ότι ένας από τους λόγους που επιμένει σε αυτή τη λύση, είναι και η αποφυγή τυχόν αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες, κάτι που είχε παρατηρηθεί πέρυσι όταν χιλιάδες μουσουλμάνοι είχαν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια, στην Πλατεία Κοτζιά και άλλες πλατείες για να προσευχηθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή